Kabulde ilk sözü alan Büyükkonuk Belediye Başkanı Sennaroğlu, Başbakan Yorgancıoğlu’nu belediyenin öncülüğünde, Telsim ana sponsorluğunda 12 Ekim’de gerçekleşecek “Eko Gün” etkinliğine davet etti.

Büyükkonuk’un “eko köy” konusunda tescilli olduğuna işaret eden Ahmet Sennaroğlu, “Eğer herkes eko gün yapacaksa bunun bir sınırlandırılması olmalı” diyerek, bu konuyla ilgili yasal bir düzenleme yapılması konusunda Başbakan’dan destek istedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise alışkanlıkların, geleneklerin, kültürün geleceğe taşınmasının, yeni nesillerle tanıştırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Ciddi bir görevi yerine getiriyorsunuz” dedi.

Eko Gün’e aldığı davet üzerine, kendisinin, ailesinin, yakınlarının, köylülerinin de aynı alışkanlıklarla yaşadığının kaydeden Yorgancıoğlu, “Bu duyguları yeniden hissetmek önemli” diyerek “Eko Gün” etkinliğine katılmak istediğini belirtti.

BÜYÜKKONUK EKO PİLOT KÖY

Bakanlar Kurulu kararıyla Büyükkonuk’un 2006’da “Eko Pilot Köy” olarak seçildiğini kaydeden Sennaroğlu kabuldeki konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bu günden sonra bizi örnek alan beldelerimiz var, bununla gurur duyuyoruz ancak etkinliklerimizin daha tescilli hale gelebilmesi için belli bir tüzükle, düzenlemeyle eko kelimesine kullanılmasına bir sınırlama getirilmesi gerekiyor.

Bunun çalışmasını yapıp Kültür Bakanlığı’na sunacağız. Sizden de bu konuda destek bekliyoruz.”

“BÜYÜKKONUK AVRUPA’DA TESCİLLENDİ”

Eko Turizm Dernek Başkanı Kıymet Alibey ise kabuldeki konuşmasında, “Eko Gün” etkinliğini 15’inci kez yaptıklarını ve bunun için büyük bir heyecanı duyduklarını söyledi.

Her festival isminin önüne “Eko” kelimesinin eklenmesinden rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Alibey, eko köy olma yolunda büyük adımlar attıklarını belirterek, Avrupa’nın uluslararası kuruluşu “Global Ecovillage Network”e tescilli olduklarını kaydetti.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ DOĞAYLA BİRLİKTE TURİZMİME AÇTIK”

Global Ecovillage Network’e kabul gördükten, “Geleneksel Eko Köyler” arasında alındıktan sonraki bazı uygulamaları hakkında bilgi veren Alibey, naylon değil kâğıt poşet kullandıklarını vurguladı, “Kültürümüzü doğayla birlikte turizmime açtık” dedi.

Eko köy olmak isteyenlerin bazı kurallara uyması gerektiğini de kaydeden Alibey, “Festivalin önüne eko kelimesi konularak eko festival yapılmaz” ifadesine yer verdi.

TANPINAR: “BÖYLE ÖZEL BİR ETKİNLİKTE YER ALMAKTAN HEYECAN DUYUYORUZ”

Eko Gün’ün ana sponsoru Telsim’in Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da kabulde kısa bir konuşma yaparak, “Büyükkonuk ülkenin değerlerine sahip çıkan en önemli köylerden biri. Bir iletişim firması olarak böyle özel bir etkinlikte yer almaktan heyecan duyuyoruz” dedi.

“UMARIM DİĞER KÖYLER NAYLON KULLANIMI KONUSUNDA HASSAS OLUR”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, kabuldeki konuşmasında Büyükkonuk’un Global Ecovillage Network”e tescil edilmesinden duyduğu memnuniyeti de ifade ederek, “Çevreye uygun olarak naylon kullanmamanızın bu iddiada olan diğer köylere örnek olması gerek. Umarım diğer köylerde bu konularda hassas olurlar ”ifadesine yer verdi.

Yorgancıoğlu, hem konukların hem de Kıbrıs Türk halkın Kurban Bayramı’nı kutladı.