Programda 2014 yılının ekonomik gelişmeleri değerlendirildi. Okan Veli Şafaklı Teknecik’e filtre takılmasının zorunlu bir durum olduğunu ve halkın ucuz enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Vedat Yorucu ise polise istihdam yapılması gerektiğinin altını çizdi. Güvenlik kuvvetlerine ayrılan yıllık bütçenin 250 milyon TL olduğunu ifade eden Yorucu, ‘polis yetim evlat muamelesi görüyor’ dedi. 

OKAN VELİ ŞAFAKLI; “HÜKÜMET BU HALKA BİR ŞEY YAPMIŞ MI?” 

Okan Veli Şafaklı; “Özel sektörün olumsuzluğunu etkileyen, sendikaların çiftliği haline gelmiş insanlara işkence çektiren bir yapıdan kurtulması lazım.İç denetim sisteminin gelmediği bir yapıda gelen hükümette giden hükümette bu halka bir şey yapmış mı? Bütçede tasarruf deniyor, merkez bankasının raporlarına göre 2013’ün çeyreğinde giderler, gelirlerden daha fazla” diyerek 2014 yılı gelişmelerini sorguladı. 

“DENETİMİ YERLERDE SÜRÜNDÜRDÜK” 

‘Hayat pahalılığına olumlu bakıyorum ama o da bir şey çözmüyor’ şeklinde konuşanŞafaklı, “Kamuda harcanan her bir kuruş, özel sektörün gelişimine vurulan bir tokattır. Bütçede gerekli anlamda tasarrufu ve yaptığınız harcamaları bütçede verimli etkinliğe göre yapmıyorsunuz. Günün sonunda modern devlette de size sorar sen bu bütçe sonunda ne öğrettin ne yarattın ne katkı getirdin?Denetimi yerlerde süründürdük. Sözde hepsi şeffaf, hesap verebilir, baktığınızda hepsini alt üst ettik. Savcılığı, mali denetimimizi yerlerde süründürdük. Ombudsmanı yıllardır atamadık, iç denetim denen bir şey yok. Koltuğa oturduğumuz da işimize gelmiyor ne denetlenmek, ne de hesap vermek” dedi. 

Teşkilat yasasının belediyeleri batırdığını iddia eden Şafaklı, mevcut sistemi korumak adına yapılanların bedelini ise vatandaşa ödetildiğini öne sürdü. 

“DEVLETİN SANTRALİNE FİLTRE KOYMASI MECBURİYETTİR” 

AKSA’nın filtre takmasından sonra Teknecik’e de filtre takılması için Hakan Dinçyürek’in yaptığı açıklamaları değerlendiren Şafaklı, devletin santraline filtre koymasını mecburi bir durum olarak nitelendirdi. Şafaklı, şunları kaydetti; “Senin yaptığın işler belli bir elit kurumun kaidesi bunlar halkın kaidesi değil. Bu ülkenin ucuz, sürekli elektriğe ihtiyacı var. Bugün bir devletin santraline filtre koyması o devletin mecburiyetidir. Vatandaşa indirim yapma, bana ver bende gideyim filtre alayım. Böyle devletçilik olabilir mi? Devlet bunları kendi içinde çözer, kaynak aktarır.” 

VEDAT YORUCU; “2014 YILINDA ÇOK FAZLA DEĞİŞİKLİK OLDU” 

Akademisyen köşe yazarı Vedat Yorucu da, 2014 yılındaki gelişmeleri özetledi. Yorucu şunları aktardı; “2013 yılının ortasında bir erken seçim oldu. Erken seçim sonrasında da bir koalisyon hükümeti kuruldu. Biz 2014 yılı için oluşturulan ne UBP hükümetini 2014 yılı bilançosunda sorgulayabiliriz ne de ondan sonra kurulan geçici hükümeti veya akabindeki CTP’yi. 

“VERGİNİN BAĞIŞLANMASI MECLİSİN ELİNDEDİR” 

Vergi affını eleştiren Yorucu; “2014 yılı başlarında bir vergi affı çıktı. KKTC’de birinci sırada vergi ödeyen bir yönetim kurulu başkanının başka bir şirketinin Türkiye’de faaliyetleri süren aynı isimli şirketin Türkiye’de ödediği vergisini burada ödemesine gerek olmadığından dolayı bu hükümet bir karar alır ve sonuçlanmak üzere olan davayı geri çeker. Halbuki yoksul bir insana vergi ödeme gücü olmayan bir kişinin vergisinin bağışlanma yetkisi KKTC meclisindedir” dedi. 
Vedat Yorucu sözlerini şöyle sürdürdü; 

“Eğer bu ülkede faaliyet bu ülkede yürütülüyor, gelir bu ülkede elde ediliyorsa ve tahsilat bu ülkede gerçekleşiyorsa vergisi burada yatırılır. Aynı anlayış ilerleyen zamanlarda başka yasal değişikliklere de başvurdu. ODTÜ kurulacağı zaman özel bir yasa hazırlandı. Bu yasa hazırlanırken Türkiye dedi ki; ‘biz bir üniversite ile ilgili yatırım yaparız. Çok prestijli olan bir üniversitemizi Kıbrıs’a taşırız ama karşılığında bazı istisnalar isteriz.’ Bu istisnalardan bir çoğu vergi ile ilgilidir. Bu ayrıcalıklar tanındıktan sonra ODTÜ kurulur ve anlaşma gereği her iki ülkenin meclislerinden bu kuruluş yasası oylanır. Her iki ülkenin meclislerinde olan anlaşma devletlerarası anlaşma olma özelliğindedir. Ben bu yasaya aykırı bir şey söyleyecek değilim. Üniversitelerin isimlerini prestijlerini bir tarafa bırakın siz uluslararası bir kitleye ulaşırken maliyetlerinize göre okul ücreti belirlersiniz. Zamanında maliye bakanına dedik ki; ‘bu yanlış bir uygulamadır, haksız rekabet içerir. Ne günahı vardır DAÜ, LAÜ, GAÜ’nün.Bu adaletsizliği gidermek lazım. ODTÜ’ye ayrılan istisnaların tümüne değilse bile büyük oranda bir bölümünü uyarlayalım.’ Sayın maliye bakanı uzmanlarına bir tasarı hazırlatmış ve Yüksek öğretim yasasında değişiklik önergelerini meclise vermiş. Bu konuda ben meclis başkanına bir itiraz yazdım verdim. Yapılan yanlıştır, çünkü bu ülkede 1.6 milyar dolar dış ticaret açığı vardır. Dış ticaret açığının bir milyar dolara yakın bir kısmını iyi giden yüksek öğretim sektörü karşılar. Geriye kalan 600 milyon doları da iyi giderse turizmden elde edersiniz. Bir kısım açığınızın karşılığını da Türkiye koyar ve bu çark döner.” 

“POLİSE YETİM EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR” 

Polis teşkilatının yeni bir istihdama ihtiyaç duyduğunu belirten Yorucu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ayrılan bütçeyi eleştirdi. Yorucu şunları kaydetti; “Polis teşkilatının yeni istihdama ihtiyacı vardır bu yıllardan beri alınmıyor. Güvenlik kuvvetlerine ayrılan toplam bütçe rakamı 250 milyon TL’dir. Geçmiş yıllara göre artmamıştır bu da hükümetimizin ayıbıdır. Bugün bir bankanın 2014 yılı içerisinde 3 milyon TL bir mevduatı merkez bankasına taşınırken soyulur ve bunun sadece 750 bin lirası bulunur. Polis teşkilatımız o kadar donanımlı olmuş olsaydı bu olay yaşanmazdı. Bu hükümet gerçekten yetim evlat muamelesi yapıyor polis müdürlüğümüze. Polis teşkilatını itibarsızlaştıracak olaylara onay vermem bu bizim ayıbımızdır.” 

“FAİZ MAĞDURİYETİ ORTADAN KALDIRILMIŞ DEĞİL” 

Yorucu ülke insanının faiz yasasına ihtiyaç duyduğunu belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı; “Ülkemizin ihtiyacı olan yeni bir faiz yasası vardır bu faiz yasası ile ilgili bir adım atılmamıştır. Bu ülkede çok faiz mağduru vardır ve intihar edenlerde vardır. çok üzücüdür. Birikmişi faiz anayasaya aykırıdır bu konu ile ilgili yapılan çalışmalar vardır ama bu konu ile ilgili meclisimiz bir siyasi irade üstlenip halkın temel sorunu olan faiz mağduriyetini ortadan kaldırmış değildir.”