Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2. Turu’na yönelik duyurularıyla seçmenlerin hangi resmi belgelerle oy kullanabileceğini ve seçim günü yasaklarını hatırlattı.

YSK; 24 numaralı duyurusuyla, sandık seçmen listelerinde kayıtlı seçmenlerin hangi resmi belgelerle oy kullanabileceğini açıkladı.

Seçmenlerin sandık kuruluna, KTFD veya KKTC kimlik kartları, polis kimlik kartı, KTFD veya KKTC pasaportu veya KKTC sürüş ehliyeti sunarak oyunu kullanabileceği belirtilen duyuruya göre, bu belgelerine herhangi bir nedenle Polis tarafından el konulanların ilgili polis 
polis müdürlüğüne başvurarak el konulan belgenin onaylı bir fotokopisini alması ve Lefkoşa’da YSK Genel Sekreterliği’nden, diğer ilçelerde ise ilgili ilçe seçim kurulundan onaylatması gerektiği belirtildi.

Duyuruda, gerekli resmi belgelerden birini sunmayanların oy kullanamayacakları vurgulandı.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

YSK, 25 numaralı duyurusuyla da seçim günü yasaklarını hatırlattı.

Pazar günü oy verme süresinin 08.00’de başlayıp 18.00’de sona ereceği kaydedilen duyuruda, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 104. maddesi uyarınca, saat 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılmasının yasak olduğu belirtildi.

YAYIN YASAKLARI

Radyo ve televizyonların 19.00-21.00 saatleri arasında sadece YSK’nın vereceği haber ve tebliğleri yayımlayabileceği, saat 21.00’den sonra ise bütün yayınların serbest olacağı kaydedilen duyuruda, oy verme gününde uyulması gereken diğer yasaklar şöyle sıralandı:

ALKOL VE SİLAH YASAK, EĞLENCE YERLERİ KAPALI OLACAK

“1. Her ne suretle olursa olsun, alkollü içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasaktır.

2. Bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğini haiz lokantalarda yalnız yemek verilir.

3. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy,  kasaba ve şehirlerde silâh taşıyamaz.”