Emekli Dernekleri adına Genel Başkan Mustafa Tolga yaptığı yazılı açıklamada, Ulusal Birlik Partisi hükümeti döneminde, 2010 yılında Meclis’ten geçirilen iki değişiklik yasası ile emekli maaşlarından vergi kesintisi yapıldığını anımsattı.

Bunun üzerine Emekli Dernekleri’nin hukuki mücadele başlattıklarını hatırlatan Tolga, Eylül 2010’da Anayasa Mahkemesi nezdinde açılan iki davadan yürürlüğün durdurulması davasının bir mutabakat tutanağı ile geri çekildiğini, esas davanın 13 Ocak, 2011 tarihinde lehlerine sonuçlandığını belirtti.

Tolga, Ocak 2011 itibariyle emekli maaşlarından vergi kesintisine son verildiğini, ancak Anayasa Mahkemesi huzurunda varılan mutabakata ve idare ile savcılığın taahhüdüne rağmen, geriye dönük beş aylık kesintilerin ödenmediğini kaydetti.

Ödemenin gecikmesi üzerine 7 Ekim 2011 tarihinde Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasının 31 Mart’ta yapıldığını belirten Tolga kararın okunmasının bugüne bırakıldığını ifade etti.

Tolga, şöyle devam etti:

“Yüksek Mahkeme Yargıcı Mehmet Türker başkanlığında, Yüksek Mahkeme Yargıcı Emine Dizdarlı ve Yüksek Mahkeme Yargıcı Tanju Öncül’ün de katılımı ile toplanan Yüksek İdare Mahkemesi bugün saat 09:00’da toplanarak kararını okumuştur. Avukatımız Müjgan Irkad’ın da katılımı ile mahkeme Emekli Necat Arifoğlu’nun şahsında açılan davada Anayasa’nın 160. Maddesini esas almış ve idarenin taahhüdünü yerine getirme zorunluluğu olduğu yönünde karar vermiştir. Emekli Dernekleri olarak yaklaşık beş yıldır süren mücadelemizden hep bağımsız yargıya güvendik ve bu güvenimizde de haklı olduğumuzu bir kez daha kanıtlamış olduk.”

Tolga, “Zor ve uzun bir süreç olsa da her şeyin yozlaştığı, siyasete ve siyasetçiye güvenin yerlerde süründüğü bir dönemde bağımsız yargının bu kararı halkımız için bir umut olmuştur” ifadesini kullandı.

Siyasi iradenin yapması gerekenin 13 bin emekliden kesmiş olduğu Eylül-Aralık 2010 ayları ile 2010 yılı 13’üncü maaşından yapılan kesintileri ödemek olduğunu belirten Tolga, ödemenin Ramazan Bayramı öncesinde yapılmasını talep etti.

Yapılan açıklamaya, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Başkanı Mustafa Tolga, Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, Güvenlik Kuvvetleri Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü, Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği Başkanı Soyer Unku, KKTC Polis Emeklileri Derneği Nurettin Çırakoğlu, Vakıflar ve Din İşleri Emekliler Derneği Başkanı Derviş Coşkuner imza koydu.