Protokollerin 29 ve 30 Haziran’da Ankara’da düzenlenen ve karşılıklı heyetlerin hazır bulunduğu toplantılarda, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri ile TC Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, TC Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil tarafından imzalandığı açıklandı.

Yüksek Mahkeme’den yapılan açıklamaya göre, protokollerle; yüksek yargı organlarının, kurumsal kapasitelerinin ve karşılaştırılmalı hukuk araştırmalarının güçlenmesine katkı sağlamak üzere programlar yürütüp, geliştirmek suretiyle işbirliğinin derinleştirilmesi amaçlanıyor.

İmzalanan protokollerin ana hatlarıyla; “ortak eğitim ve araştırma programları düzenlemek, bilgi ve deneyim alış verişinde bulunmak, eğitim enstrümanları ve uzman değişiminde bulunmak, ortak seminerler düzenlemek, uluslararası sempozyum ve bilimsel toplantılara katılımın sağlanması gibi faaliyet alanlarında işbirliği yapılmasını düzenlediği” belirtildi.

Açıklamada, “Yüksek Mahkeme, imzalanan protokollerin yargı organımıza büyük katkı sağlayacağı, keza 3. ülkelerin yüksek yargı organları ve uluslararası hukuk örgütleriyle temas olanakları yaratacağı inancını taşımaktadır” denildi.