Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişiminin uygulamaya geçmesinin ardından ilk kez 24 saat içinde Türkiye üzerinden Yunan adalarına sığınmacı ve göçmen geçişinin olmadığı bildirildi.

Yunanistan'ın açıkladığı resmi verilere göre, bu sabah 06.00'a kadarki 24 saatte Yunan adalarına sığınmacı ve göçmen geçişi olmadı.

Mutabakat kapsamında 4 Nisan Pazartesi günü başlayan geri gönderme uygulamasıyla 202 kişi Türkiye'ye iade edilmişti. Aynı gün 225 kişinin ise Yunan adalarına ayak bastığı bildirilmişti.

Verilere göre, ülkede toplam 53 bini aşkın göçmen bulunurken, mutabakatın yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan itibaren adalara gelen yaklaşık 6 bin göçmen kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.

En çok sığınmacının bulunduğu Midilli'deki 2 bin kişi kapasiteli Moria kampında ise 3 bin 500 civarında kişi bulunuyor.

Yaklaşık 2 bin sığınmacının kaldığı Sakız Adası'nda ise yaklaşık 600 kişilik bir grup adadaki kayıt-kabul merkezinden firar etmişti. Belediye tarafından yönetilen Suda kampında kalmayı tercih edenlerin yaklaşık 250 kişilik kısmının ise ana limanda konaklamayı sürdürdüğü bildirildi.

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da başlayan uygulamaya göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibariyle geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.