İsviçre’de Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılan ikinci tur görüşmelerin birinci gününde, tarafların Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın garantiler konusunda yaptığı açıklamanın çözümlenmesi için görüşme yaptığı öğrenildi.

Gün içerisinde, toprak düzenlemesinin esasını oluşturan kriterler üzerinde bir görüşme yapılmadığı, sadece Yunanistan Başbakanı’nın açıklamasının yarattığı sorunun aşılması için çalışıldığı belirtildi.

Sorunun aşılması için Birleşmiş Milletler’in Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile yoğun bir çalışma içerisinde olduğu günün sonunda (20 Kasım’da), Kıbrıs Türk tarafının Yunanistan’ın güvenlik ve garantilerin ele alınacağı muhtemel beşli görüşmeye gelip gelmeyeceği konusunda tatmin edici bir cevap alamadığı da edinilen bilgiler arasında.

Gelinen aşamada, İsviçre’de 11 Kasım’da Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, siyasi parti ve Yunanistan Başbakanı Çipras ile istişare etmesi için görüşmelere verilen aranın doğru bir şekilde değerlendirilmediği ortaya çıktı. Anastasiadis’in Yunanistan ile istişare talebine karşı Kıbrıs Türk tarafı, muhtemel bir ortaklıkta “siyasi irade paylaşımı yapılacaksa” talebi kırmama kararı almıştı.

Sorunun, bugün (21 Kasım’da) çözümlenmesi halinde İsviçre’deki sürece, daha önceden süreçle ilgili varılan mutabakat temelinde devam edilecek. Yani kriterler üzerinde mutabakat arayışının sürdürülmesi ve bunun başarılması halinde, toprak kriterlerinin harita üzerinde çalışılmasına ve beşli konferansınsın tarihin belirlenmesine eş zamanlı geçilecek.

Kıbrıs Türk tarafının bir sonuca ulaşmak için bugün geç saatlere kadar çalışmaya hazır olduğu, zamanın sonuç için yeterli olduğu da öğrenildi.

Yunanistan Başbakanı Çipras ile Anastasiadis arasında hafta içi yer alan görüşmenin ardından, Yunanistan beşli bir konferansa katılabilmesi için garantilerin kaldırılması konusunda ön koşul sunmuştu.