Özlem Çimendal

KKTC’de 5 bine yakın engelli birey var. Bu kişiler ulaşım ve dolaşım haklarının yanı sıra eğitim haklarında da yararlanamıyor. Birçoğu ulaşım sıkıntısı nedeniyle özel eğitim merkezlerine gidemezken, gidenler de öğretmen eksiklikleri nedeniyle yeterli eğitimi alamıyor. Örgün eğitimin tamamlayıcısı olarak kurgulanan özel eğitim merkezlerinin durumu içler acısı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada Özel Eğitim Yasası’nın 4 yıl önce Meclis Alt Komitesi’ne getirildiğini ancak hala bir adım atılmamasının yanı sıra, KKTC’de yüzlerce öğretmenin atama beklerken, yurt dışından öğretmen getirilmesini ve ilkokullarda olmayan PDR bölümlerini eleştirerek, “Bu ülkede ilkokul 4. sınıfta kendisini jiletleyen çocuklar var. Eğitim her şeyin başıdır ve uzun vadeli bir yatırımdır. Eğitime kaynak yaratmak devletin görevidir, devlet ben yapamam diyemez” diyerek, eğitime kaynak ayırmayan Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

“Bekleyen yasa tekrar hazırlanıp gönderilecek”

Özel Eğitim Yasası’nı 4 yıl önce Meclis’e sunduklarını dönemin DP Milletvekili Dr. Hasan Dinçyürek’in de önem verip, ilgilenerek Meclis Alt Komitesi’ne kadar getirdiğini ifade eden KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “Yasa hala orada bekliyor. Geçen aylarda Eğitim Bakanlığı bir çalışma grubu oluşturarak bu yasayı yeni baştan ele alma kararı üretti. Yasa bir daha düzenlenip, gönderilecek” dedi.

Maliye Bakanlığı eğitime kaynak ayırmıyor

Özel Eğitim Yasası’nın kaynağa ihtiyacı olduğu için ve bir türlü bu kaynağın da verilmediği için hala yerinde saydığına değinen Şener Elcil, “Yasa yatırım ve ekonomik kaynak istiyor. Hükümet kaynak vermekten kaçınmanın yanında yapmamak için bahaneler uyduruyor” diyerek, Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında bir uzlaşıya varılmamasına ve Maliye Bakanlığı’nın kaynak ayırmamasına işaret etti.   

“Mevcut 117 işsiz öğretmen sayısı, önümüzdeki yıl 350’yi aşacak”

Ülkede şu anda 117 tane işsiz özel eğitim öğretmeni olduğunu söyleyen Elcil, “Önümüzdeki yıllarda bu sayı 350’yi aşacak. Bu arkadaşlarımıza görev verme yerine, Türkiye’den öğretmen getiriliyor buraya. Gelen öğretmenlerin de çocuğu özel eğitim öğretmeni değil. Yan dal olarak bazıları özel eğitimi seçtiklerinden dolayı görevlendirilenler” ifadelerini kullanarak, yapılan yanlış uygulamanın KKTC için oldukça karamsar bir tablo ortaya çıkarmasının yanı sıra, işsiz gençler ordusu da yaratılmasına olanak sağlayarak, kapı araladığını vurguladı.  

Ülkede işsiz öğretmenler varken, yurt dışından atananlar çifte maaş alıyor

Yurt dışından atanarak görevlendirilen öğretmenlerin çifte maaş almalarını da eleştiren Şener Elcil, ülkede bu kadar işsiz genç açıkta beklerken yurt dışından çifte maaşlı öğretmen atanmasına bir anlam veremediklerine işaret ederek, “Bu öğretmenler çift maaş alıyorlar, yurt dışından görevlendirildikleri için. Bu arkadaşların içinde çok başarılı olanlar olduğu gibi, özel eğitimden uzaktan yakından alakası olmayanlar da var” dedi.

“Eksik öğretmen kadrolarına Maliye Bakanlığı onay vermedi”

Özel eğitimde var olan sorunların devamlılığının yanı sıra katlanarak arttığını da söyleyen Şener Elcil, “Bu yıl özel eğitim öğretmeni olarak 13 talep vardı. Eğitim Bakanlığı’yla Maliye Bakanlığı yazışma yaptı ancak Maliye Bakanlığı onay vermedi. Mevcut sorunlar devam ediyor” dedi. Bunun dışında ilkokul öğretmen eksikliklerinin de devam ettiğini kaydeden Şener Elcil, İskele Anaokulu’nda Mağusa’da Alasaya, Polatpaşa İlkokullarında, Lefkoşa’da Arabahmet İlkokulu ve Güzelyurt’ta Barış İlkokulu’nda öğretmen eksiklikleri hala giderilmemişken özel eğitim öğretmen ve eksiklerinin ise hiçbir şekilde umursanmadığına vurgu yaptı.

“İlkokul 4. sınıf öğrencisi kendisini jiletliyor”

Ülkede PDR öğretmen eksiklerine ve yurt dışından atanan öğretmenlere de değinen Elcil konuşmasına şöyle devam etti: “İlkokullarda PDR öğretmenleri yok. İlkokul 4. sınıf öğrencisi çocuk kendisini jiletliyor bu ülkedeki okullarda. Çocuklar sorunlu büyüyor, sorunlu bir toplum bekliyor bizi ileride. Eğitim her şeyin başıdır ve uzun vadeli bir yatırımdır. Eğitime kaynak yaratmak devletin görevidir, devlet ben yapamam diyemez. Dahası da özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere özellikle eğitim vermek devletin görevi. Özel kuruluşlara insanları mecbur ediyorlar. Böyle devam etmesi halinde ekonomik sorunlar ve psikolojik dalgalanmalardan kaynaklı olarak, sorunlu bir gelecek hepimizi üzecek.” 

Kaynak: Yeni Bakış Gaztesi