Çiğdem Aydın

Lefke Belediye başkanı Aziz Kaya, 28 yıl sonra ilk defa çalışanların maaşlarını gününde ödediklerini, söyledi. Diyaloga konuşan Kaya, maaşlar için 335 bin TL ödendiğini, Sigorta Kurumu’na da 65 bin TL yatırdıklarını ifade etti. Kaya, maaşların gününde ödenmesinin çalışanlar ve aileleri tarafından memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Geçmişe yönelik 3 milyon TL dolayında sigorta borcu bulunduğunu söyleyen Kaya “Meclis’te bulunan Belediyeler yasası geçerse taksitlendirme yapılacak ve devlet katkısı ile da ödenecek” dedi. 

Borçlu belediyeler listesinde ilk sırayı alan Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı da maaşları gününde ödediklerini ve bunun toplamının 3,5 milyon TL olduğunu belirtti. Harmancı “Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primleri için henüz bir ödeme yapmadık. Devlet Katkı payı ödenirse ve taksitlendirme yapılırsa ödenecek” dedi.

Harmancı,  sosyal sigorta  ve  ihtiyat sandığı yatırımları hariç, belediyenin 136 milyon 200 bin 123 TL 33 kuruş borçlu olduğunu kaydetti.

Diğer bazı belediyelerin durumları şöyle:

Hasan Sadıkoğlu  (İskele): “Henüz Devlet katkı payları yatırılmadığı için maaşlar pazartesi günü ödenecek. Pazartesi de yatırılmaması halinde başka bir formülle ödeyeceğiz. Sosyal Sigorta ve İhtiyaç Sandığı borcumuz bulunmamaktadır.” 

Suphi Coşkun (Karpaz): “Ben maaş çeklerini imzaladım, bankaya yatacak oradan çekecekler, pazartesi günü. 112 bin Tl maaş ödemesi yaptık. 1 milyon Tl ise Sosyal Sigorta borcumuz vardır. Eğer devlet katkısı verilirse ödenecek aksi halde bu borcu ödememiz imkânsızdır.” 

Salih Bayraktar (Serdarlı): Maalesef devlet katkısının yatırılmamasından dolayı sıkıntı yaşadık. Öz kaynaklarımızla bunu ödememiz mümkün değildir. Genelde ay sonuna doğru yatırılıyor. Şubat itibariyle bir sıkıntı olmadı. Umarım Pazartesi günü bu sıkıntı aşılır. Çok fazla sıkıntı değil. İhtiyat sandığı ve SSK’ya katkı sağlanmadığı müddetçe dokunamıyoruz. Mali kaynaklarımız bunu karşılama noktasında değil. Umarım devletimiz bize bu katkı paylarının arttırılması için destek çıkar da bizlerde vatandaşlarımıza daha iyi bir hayat sürdürmelerine imkan sağlarız. Yoksa bu sıkıntılar bu şekilde devam edecektir. 

Hulusi Manisoy: (Alayköy): “Maaşları ödendi.  Devlet katkısını almadan tamamını yatırdık.  Hiçbir borcumuz yok. Sosyal Sigortalar ve ihtiyaç sandığı paraları da geciktirilmeden ödeniyor.” 

İlker Edip: (Beyarmudu): “Pazartesi günü ödeyeceğiz. Katkı parasına ihtiyaç var. Bize göre hükümet yasal olmayan işler yapıyor. Belediyelere her ayın 15’ine kadar bu parayı yatırmaları gerekiyor. Ancak ay sonuna kadar herhangi bir kıpırdama yaşanmıyor. Bizler ödemeleri bir gün geçirirsek ihtiyat sandığı ve SSK faiz uyguluyor.  Katkı paylarında hükümet sınıfta kaldı. Kırsal kesimdeki sıkıntılar devam ediyor.”

Hayri Orçan: (Tatlısu): “Ödemeleri yaptık. Katkı parası yatmadı ancak herhangi bir ihtiyaç duymadığımız için daha önceden yatırdık. İhtiyat sandığı ve diğer yatırımlar da aynı şekilde yatırıldı.” 

Fırat Ataser: (Alsancak): “Hiçbir sıkıntımız yok. Devlet katkısına ihtiyaç duymadan yatırdık. Aynı şekilde ihtiyat sandığı ve SSK’da da aynı konular söz konusudur.”