Suna Erden

Naimoğulları, elektriğe, akaryakıta zam üstüne zam yapıldığını, Dolar’ın yükselmesinden dolayı son 10 günde yem fiyatlarının yüzde 30 arttığını, Arpa fiyatlarının da Pazartesi günü itibari ile zamlı satılacağını ifade ederek, “Büyümesi gereken sektör giderek küçüldü” dedi 

Geçmişte hayvan üreticileri, süt ve süt ürünü üreticilerinin en büyük şikayet konularından biri olan, “Yerli üretimin turizmde, otellerde kullanılmaması, ithal ürünlerin tercih edilmesi” sorunu yerli üretimin turizmde tüketiminin sağlanmasına yönelik alınan önlemlerle çözülmeye başlandı. Günlük üretilen 380 ton sütün, 280 tonunun iç piyasada tüketilmeye başlandığı ifade edilirken, artış gösteren yerli ürün tüketimine paralel olarak sektörün büyümesi gerekirken tersine küçüldüğü belirtildi. Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, oteller, restoranlar, askeri birlikler gibi yerlerden gelen taleplerle yerli süt ve süt ürünlerinin iç piyasada tüketiminin arttığını, alınan önlemlerin işe yaradığını ancak bu artışa göre sektörün ise küçüldüğünü ifade etti. Star Kıbrıs’a konuşan Naimoğulları, elektrik, akaryakıt, yem fiyatlarına zam üstüne zam yapıldığını, Pazartesi günü itibari ile de Arpa fiyatlarının zamlanacağını dile getirerek, “İç piyasada süt ve süt ürünü tüketiminde artış oldu. Buna paralel olarak sektöründe büyümesi gerekirken tam tersine küçüldü.5 ay önce üretilen süt miktarı 520 ton iken şimdi 330 tona düştü. Çünkü ayakta kalmakta zorlanan birçok üretici hayvanlarını kasaplara satıp ağıllarını kapattı” dedi. 

ZAM ÜSTÜNE ZAM 

Naimoğulları, Şubat ayından şimdiye kadar akaryakıta 60 kuruş zam yapıldığını, elektriğe ise yüzde 15 oranında zam geldiğini, Türkiye’den gelen suyun üreticiye tonu 6 TL’den satıldığını, tüm bunlar yetmezmiş gibi Pazartesi günü itibari ile arpa fiyatlarının da zamlı olarak satılacağını ifade etti. Hayvancılık sektörünün giderek küçüldüğünü, üreticinin borç batağında olduğunu dile getiren Naimoğulları, birçok hayvancının hayvanlarını kasaplara satıp ağıllarını kapattıklarını söyledi. Naimoğulları, süt taban fiyatının hem de devlet desteklerinin artırılması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Akaryakıt fiyatları son bir ayda iki kez zamlanırken Şubat ayından şu ana kadar 60 kuruş daha pahalı oldu. Elektrik fiyatlarına da yüzde 15 oranında zam geldi. Son birkaç gündür Dolar’daki artıştan dolayı yem fiyatlarının hammaddesinde artış oldu. Bu nedenle yem fiyatlarına son 10 günde yüzde 30 oranında zam geldi. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Arpa fiyatları da yükseldi. Pazartesi gününden itibaren Arpanın kilosu 2 kuruş daha pahalı satılacak. Tüm artan bu maliyetlere Türkiye’den gelen suyun üreticiye tonu 6 TL’den satılıyor olması da sektörü çıkmaza soktu.” 

ZAMLAR ÖLDÜRÜCÜ DARBE 

Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Naimoğulları, son bir yılın oldukça kurak geçtiğini, tüm dünyada son yüz yılın en kurak yılının yaşandığını dile getirerek, kuraklıktan dolayı birçok üretici sektör gibi hayvancılık sektörünün de yara aldığını söyledi. Naimoğulları, “Üreticiler bin bir sorunla boğuşurken zamlar da öldürücü darbe oldu. Kuraklıktan dolayı yem bulamayan hayvancı ağıllarını kapatmak zorunda kaldı. Hükümetten kuraklık için yardım talep ettik. Ya bize para ya da yemlik vermelerini istedik. Ancak talebimiz yerine gelmedi” dedi. 

BİRÇOK AĞIL KAPANDI 

Girdi maliyetlerinin giderek yükseldiğini ifade eden Naimoğulları, ayrıca büyük zorluklarla üretilen sütün alım garantisi de olmadığını ifade ederek, “Küçükbaş hayvan sütünün alım garantisi yok bu ülkede. İmalatçı isterse alıyor, istemezse almıyor. Ürettiği sütle hayvanlık yem alamayan üretici üstüne alım garantisi de olmayınca geleceği karanlık görüyor. Bugün büyük baş hayvancılıkta yüzde 15, küçükbaş hayvancılıkta ise yüzde 30 oranında kapanan ağıl oldu” ifadelerini kullandı. 

SEKTÖR BÜYÜYECEĞİNE KÜÇÜLDÜ 

Süt üretiminde 5 ay öncesine kadar büyük bir düşüş olduğunu kaydeden Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Naimoğulları şunları söyledi: “Şimdi günlük süt üretimi 380 tondur. Bunun 280 tonu iç piyasada tüketiliyor. Geri kalanı ise ihracat için kullanılıyor. Geçmiş yıllara göre sütün iç piyasadaki tüketim oranı attı. Bunun nedeni otellerin, askerlerin yerli süt ürünlerine olan talebinin artmasıdır. Ayrıca üniversite öğrencisi sayısı da çoğaldı. Dolayısı ile iç piyasada tüketimde artış oldu. Buna paralel olarak sektöründe büyümesi gerekirken tam tersine küçüldü.5 ay önce üretilen süt miktarı 520 ton iken şimdi 330 tona düştü. Bunun nedeni hükümetin süt konusunda izlediği yanlış politikalardır. Geçinemeyen, hayvanına yem alamayan üretici ağıllarını kapatmasından dolayı üretilen süt miktarı düşmüştür. Ayrıca imalatçıda sütün gerçek değerini vermemektedir.” 

50 BİN KİŞİ BU SEKTÖRDEN BESLENİYOR 

Azalan süt üretiminden dolayı imalatçıların işletecek süt bulmakta zorluk çektiğini ifade eden Naimoğulları, “İmalatçı sütü ucuza almak istedi, gerçek değerini vermedi. Ayrıca sütün imalatçı tarafından alınmasıyla ilgili bir yasal düzenleme de yapılmadı. Hükümetin yanlış politikaları, zamlar, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu gibi etkenler birçok üreticinin sektörü bırakmasına neden oldu” dedi. Naimoğulları, hayvancılık sektöründen 50 bin kişinin ekmek yediğini ifade ederek, “Şimdi şu anda yapılması gereken süt fiyatlarının iyileştirilmesi, alım garantisi ve küçükbaş hayvancıya kuraklık desteği verilmesi gerekiyor. Eğer ciddi önlemler alınmazsa 50 bin kişinin iş yaptığı bu sektör büyük bir zarar görecek” şeklinde konuştu. Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Naimoğulları, üreticinin büyük bir kısmının borçlu olduğunu, borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirterek, “borcunu ödeyemeyen hayvancı nasıl yem alacak ve nasıl hayvanlarına bakacak. Hükümet tek kuruş dahi kuraklık yardımı yapmadı. Hayvanların iyi beslenememesinden dolayı hayvan hastalıkları da artacak. Sektörde iyileştirme olmazsa ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız” ifadelerini kullandı.