Hakan YILDIRIM

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, siyaset dışı, sadece çocukluk ve gençlik yıllarını konu alan ‘Reis’ filminin çakimleri Pazartesi başlıyor.

Çekimler için KKTC’nin İskele bölgesini tercih eden yapımcılar, prodüksiyon ekibi ile 15 günden beri İskele’de yoğun bir şekilde hazırlık yapıyor. Yaklaşık 40 kişinin yürüttüğü çalışmalar sırasında İskele’nin Şehit Sadık Davut Sokağında bazı mekanların iç ve dış kısımlarında düzenlemeler yapılıyor, bu amaçla esnafa bir miktar mali katkı sağlanmış oluyor.

İstanbul Kasımpaşa doğumlu olan Recep Tayyip Erdoğan’ın çocukluk ve gençlik yıllarının anlatılacağı filmin çekimi için ‘Neden Kıbrıs’ ve ‘Neden İskele’ sorusuna yanıt arayan Diyalog ekibi dün Yönetmen Hüdaverdi Yavuz ile görüştü, yapılan çalışmaları yerinde izledi. Yavuz, Kıbrıs sorununun en kritik dönemine denk gelen çekimlerle ilgili olarak “bu tamamen bir tesadüf sonucudur” dedi.

EOKA lideri Grivas’ın köyü olan İskele (Trikomo) bölgesinde başlayacak çekimlerin daha sonra Büyükkonuk’ta devam edeceğini anlatan Yönetmen Yavuz, bölge seçimiyle Grivas’ın herhangi bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Hava şartları cazip geldi

Yönetmen Hüdaverdi Yavuz şöyle dedi:

   “Kahramanımız çocukluğunda da gençliğinde de Reis olarak anılıyor. Başka isim arama ihtiyacı duymadık. Bizim filmimizin önemli bir kısmı Temmuz ve Ağustos aylarında geçiyor. Dolayısıyla o aylara uygun bir mekan aradık ve Kıbrıs’ın güneşli havasını tercih ettik. Burası günlük güneşlik. Tam da bizim aradığımız iklim. 


   Bir de 1965 Kasımpaşası için bizim aradığımız dokuya uygun olduğu için tercih ettik. Tabi bu film, Mağusa, İskele, Lefkoşa isimlerinin başka platformlarda duyulması da sağlanmış olacak. Filmde siyasetçinin hayatını çektiğimiz için siyaset var ama biz siyasi film çekmiyoruz. Benim filmimde siyaset yoktur diyen her filmde siyaset vardır.”

Başkan Sadıkoğlu ekibin yanında

Film çekimlerinin İskele’de yapılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını söyleyen  Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, bunun bölgeye bir canlılık getirdiğini söyledi.

Diyalog muhabirine konuşan Sadıkoğlu “film çekimini duyan civar köylerdekiler de buraya geliyor” diyerek, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızla alakalı olan bu filmin büyük kısmının burada çekiliyor olması bize mutluluk verdi.  Toplamda 115 dakikalık filmin 50-55 dakikası burada çekiliyor. Hazırlıklarda gerek zemin, gerekse dükkanlarda İskele bölge halkı açısından ayrı bir ilgi odağı oldu. Bölgenin ve bölge esnafının yüzünü güldürdü. Burada yapılan hazırlıklarda bile civar köylerden gelenler var. Dolayısıyla şimdi bile esnafın yüzü gülmeye başladı. Biz teşekkür ediyoruz.”

Tam kadro geliyor

Film çekimlerinin Pazartesi başlayacağını ve yaklaşık 100 kişilik bir kadronun adada olacağını belirten Yönetmen Hüdaverdi Yavuz, çekim süresinin 22 gün olarak belirlendiğini söyledi.

Yarısı İskele’de, ancak filmin diğer yarısı ise Gazimağusa kale içi, Büyükkonuk ve Lefkoşa’nın Arap Ahmet bölgesinde çekilecek.

‘Reis’ filminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rolünü Reha Beyoğlu, eşi Emine Erdoğan rolünü ise Özlem Balcı üstlenecek.

Filmin maliyeti konusunda net bir rakam veremeyen Yönetmen Yavuz, önümüzdeki günlerde daha sağlıklı bir açıklamanın yapılabileceğini kaydetti.

25 Mart’ta gösterimde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayat hikâyesinden esinlenerek hazırlanan son dönemlerin en iddialı projelerinden Reis filmi; 1960'lı yıllarda başlayan yasaklar, toplum çatışmaları, Türkiye'nin o yıllardan günümüze kadar yaşadığı tüm zorluklar konu edilerek hazırlanıyor.  

Filmin gösterim tarihi ise 25 Mart olarak belirlendi.