New York'un Manhattan bölgesindeki Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, federal mahkemeye kefalet talebini sundu.

Zarrab'ın avukatları, müvekkillerinin 50 milyon dolar karşılığında serbest kalmasını istedi. Zarrab'ın, serbest kalması halinde Güney Manhattan sınırları dışına çıkmayacağının taahhüt edildiği dilekçede, kaldığı evin kapısında iki silahlı güvenlik görevlisinin sürekli nöbet tutacağı belirtildi. Mahkemenin onay vermesi halinde tutulacak olan bu evde Zarrab'ın uydu takip sistemiyle gözlem altında tutulacağını kaydeden avukatlar, müvekkillerinin evden yalnızca sağlık hizmetleri, dini görevler ve duruşmalar için çıkacağını söyledi.

ZARRAB, TOGEM-DER'E PARA YAĞDIRMIŞ

ABD'DE tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın New York Güney Bölge Mahkemesi'ne yaptığı kefalet başvurusu dilekçesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, eşi Emine Erdoğan öncülüğünde kurulan Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği'ne (Togem-Der) para yağdırdığını ortaya çıkardı. Zarrab'ın 'hayırsever bir işadamı' olduğu savunulan dilekçede, İran asıllı işadamının Emine Erdoğan tarafından kurulan Togem-Der adlı derneğe yaptığı yüklü miktardaki bağışlar anlatıldı. Zarrab'ın kefaletle serbest kalması için hazırlanan başvuru dosyasında bu derneğe yapılan yardımların belgeleri mahkeme heyetine sunuldu.

Başkanlığını Emine Erdoğan'ın yengesi Saadet Gülbaran'ın yaptığı derneğin yönetim kurulu üyeleri arasında, eski bakan Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış da bulunuyor.

Togem-Der'in listesinde geçmiyor

Zarrab'ın avukatları tarafından mahkemeye sunulan kefalet dilekçesinde, belgeleriyle sunulan listeye göre 10 Ekim 2013'te başlayan yardımlar aralıksız devam ediyor. Zarrab'ın Türkiye'de saygın ve hayırsever bir işadamı olduğu anlatılan 22 sayfalık dilekçede Zarrab'ın Togem-Der'e, 2013 yılında 850 bin, 2014 yılında 1.5 milyon, 2016 yılında da 2 milyon 3 yüz bin ABD doları bağışta bulunduğu belirtiliyor. Yapılan bağışların belgeleri ile kefalet dilekçesinde sunulmasına karşın, Togem'in internet sitesinde yer alan 'Hayırseverlerimiz' listesinde Rıza Zarrab'ın adı bulunmuyor.

Dilekçede, Zarrab'ın Türkiye'de 250 kişiye iş sağlayan bir işadamı olduğu, 2015 yılında en çok vergi ödeyenler arasında 56. sırada bulunduğu da belirtiliyor. Iran asıllı işadamının, ABD'ye esi Ebru Gündeş ve 5 yaşındaki kızı ile birlikte, Disney World'u gezmek için turist olarak geldiği belirtilen dilekçede, Zarrab'ın sağlık sorunları yasadığı da anlatılıyor. Zarrab'ın bağırsak uru, mide ülseri ve böbreği yakınında bir tümör bulunmasından dolayı sağlık sorunları yaşadığı ve düzenli olarak doktor gözetiminde olması gerektiği de belirtiliyor.