Tarım ve Temel Sağlık Hizmetleri Daireleri’nin yaptığı rutin pestisit analizlerinde, Alsancak’ta 16 dönümlük üzüm bağında üretilen sultani üzümlerde limitlerin 135 kat üzerinde etken maddesi Folpet olan zirai ilaç tespit edildi.

Sözkonusu bağda, üzümlerde yapılan 3’üncü analizlerde, ilacın limitlerin altına düşmemesi sonucunda, Tarım ve Temel Sağlık Hizmetleri Daireleri görevlileri bugün Alsancak’ta bulunan bağda, zehirli üzümleri toplayarak imha etti.

Tarım Dairesi Girne Kaza Sorumlusu Mehmet Eminel, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’yle birlikte her ay rutin şekilde analiz yaptıklarını belirtti.

Eminel, etkin maddesi Folpet olan zirai ilacın üst limitinin 1 kilogramda 0.02 miligram olması gerekirken bir bağdaki üzümlerin kilogramında 2.7 miligram ilaç tespit edildiğini belirtti.

Tarım Dairesi’nin her hafta bölgede üretim yapılan alanları gezerek örnekler aldığını ifade eden Eminel, Ocak ayından bu yana Girne’de yapılan analizlerde, 136 örnek alındığını ve toplamda 5 çeşit üründe pestisit limit raporunun limitlerin üzerinde çıkması nedeniyle imha işlemi yapıldığını anlattı. (BRTK)