Gamze Pir Baykur

Kumyalı köyünde faaliyet gösteren ve aile işletmesi olan Nitovikla Eco-Bio Otel, Kalkınma Bankası’na olan 36 bin TL’lik borç yüzünden mahkemelik oldu. Açılan dava sonucunda hüküm alınmasıyla birlikte Nitovikla Eco-Bio işletmesine avukat ve mahkeme masraflarının ödenmemesi sonucu haciz getirildi. Dün sabah basın toplantısı düzenleyen işletme sahibi Zekai Altan, alınan haciz kararı ile işletmenin kapatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Altan: Partizanlık ve ırkçılık kurbanı olduk

Mahkeme sürecinin 2013 yılında başladığını belirten Nitovikla Eco-Bio Otel sahibi ve Kıbrıs Türk Eko-Agro Turizm Kooperatifi Başkanı Zekai Altan, bu süreç içerisinde tüm başbakanlar ve bakanlarla resmi görüşmeler ve yazışmalar yapılmasına rağmen kimsenin dikkate almadığını söyledi. Altan, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu ile birden fazla görüşme yapmalarına rağmen hiç bir sonuç alamadıklarını belirterek, İbrahimoğlu’nun baskıcı ve tehdit edici alayvari tavırlarını sürdürdüğünü ileri sürdü. Kalkanlı köyünde hizmete girmemiş bir otelin kalkınma borcunu ortadan kaldırmak amacıyla huzur evi yapılmak üzere devlet tarafından 6 milyon TL karşılığında satın alındığını, Cratos Otel’in ise 4 milyon TL’lik elektrik borcunun ödendiğini belirten Altan “Bu ülkede Anavatanım Kıbrıs’ta partizanlık ve ırkçılık kurbanı olduk” şeklinde konuştu. 

15 günde mahkeme bitti...

Zekai Altan, 2013 yılında genel seçim öncesi sürecin başlatıldığını anımsatarak, seçim yasağı öncesi mahkemenin hüküm alabilmesi için çok hızlı bir şekilde mahkemenin iki haftada sonuçlandırıldığını ve Haziran ayı öncesi hüküm alındığını ifade etti. Mahkemenin hüküm kararından sonra Kalkınma Bankası’nın avukatı kendisini arayarak avukat ve mahkeme masrafları için 36 bin TL + faiz para talep ettiğini dile getiren Altan, avukata konu parayı ödeyemeyeceğini söylediğini ve avukatın ise bunun üzerine haciz çıkarttığını söyledi. Konuyu dönemin Müsteşarı Hüda Hüdaoğlu’na, Turizm Bakanı Serdar Denktaş’a, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na ve TC Büyükelçiliği’ne kadar taşıdığını ifade eden Altan, yapılan bu anti-demokratik ve ayrımcılık kararının düzeltilmesini talep ettiğini ancak cevap alamadığını söyledi. Altan, süreç içerisinde girişimlerde bulunmaya devam ettiklerini söyleyerek, haciz kararı ile son bir yıl içerisinde her ay taciz ve tehdit edildiklerini ileri sürdü.

Karar Bakanlar Kurulu’ndan geri döndü...

Nitovikla Eco-Bio Otel sahibi ve Kıbrıs Türk Eko-Agro Turizm Kooperatifi Başkanı Zekai Altan, Mehmet Ali Talat’ın CTP Genel Başkanı olduktan ve eko turizme destek vereceği açıklamasının üzerine konuyu KITSAB Yönetim Kurulu Üyesi Faiz Camgöz ile birlikte hem sözlü hem de yazılı olarak aktardıklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun tüm iyi niyetiyle sorunu çözmeye çalıştığını ve haciz kararını dört kez ertelediğini ancak sorunu çözemediğini belirten Altan, kararı Bakanlar Kuruluna götürdüğünü ancak CTP’den “Hayır” cevabı gelerek CTP’nin çözümü reddettiğini açıkladı. Öte yandan TC Büyükelçiliğine ve TC Yardım Heyetine yazılı olarak konun sunulduğunu ifade eden Altan, TC Büyükelçiliği ile TC Yardım Heyetinin cevap dahi vermediğini söyledi. Altan, KITSAB yetkililerinin konu hakkında rapor hazırlayıp ciddi girişimler ile sürekli gündeme getirdiklerini ifade ederek yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Turizm sektörüne yönelik düzenlediği toplantıda konuyu gündeme getirdiğini söyleyen Zekai Altan, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın  konuyu hayretle dinlediğini ve Cumhurbaşkanı’nın “Bu yapılan bizim ayıbımızdır. Bunun düzeltilmesi gerekir. Hemen çözün” açıklamasını yapmasına rağmen sonuç alınamadığını açıkladı.

“Ayakta durmaya devam edeceğiz”

Zekai Altan, Nitovikla Eko-Bio Otel’i eşdeğer puanlarla alınan 140 yıllık binaya emek vererek yaptıklarını ve burada emeğe dayalı bir işletmenin yattığını dile getirdi. İşletmede emeği geçen kızı ve eşinin emeğini asla yerde bırakmayacağını ifade eden Altan, “Hizmet vermeye ve ayakta durmaya devam edeceğiz. Bu uğurda yola çıktık bu uğurda öleceğiz. Gelecek her türlü saldırıya da temkinliyiz. Kavgamızı kazanana kadar her gün eylemimizi yapacağız” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi