Milletvekili Zeki Çeler, uyuşturucu uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı’nın “öldürücü” olabileceğini söylediği, ülkenin en muteber uyuşturucu otoritesi Hasan Karaokçu’nun dünyanın birçok yerinde yasaklandığına ve alkol ile alınmasının ciddi sakıncaları olabileceğine işaret ettiği, Dr. Nazım Beratlı’nın ise doz fazlalığı nedeniyle ölüme sebebiyet verebileceğini belirttiği, Kahkaha Gazı’nın eğlence yerlerinde gençlere satılması ile ilgili polisin işlem yapmasına ve bu toplumsal konuyu haber yapan basın yayın organlarına tepki gösterdi. Gösterirken de medyayı hedef haline getiren Çeler basın mensuplarının saldırıya uğramasına neden oldu. Buna benzer bir tartışma daha önce Bonzai ile ilgili yasanın noksanlığı sırasında da yaşanmış, bu illetin günümüzde yarattığı toplumsal facia ve ölümler yine o dönemde kendini zeki sananlar tarafından görülememişti.

KARAOKÇU: “GAZIN KULLANIMINI ENGELLEMEK İÇİN NE GEREKİRSE YAPACAĞIZ”

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, tıpta kullanılmak amacıyla üretilen kahkaha gazının eğlence mekânlarında alkol ile birlikte kullanımının insan sağlığı için zararlı olduğunu açıkladı.

Karaokçu, polisin geçtiğimiz gün eğlence mekânlarına yaptığı operasyonları doğru bulduğunu ve desteklediğini söyleyerek gençleri zehirleyen kahkaha gazının eğlence mekânlarında kullanılmasını engellemek için yeni çalışmalar ve yasalar yapacaklarını bildirdi.

“KAHKAHA GAZI, DÜNYADA ‘YASAK’”

Karaokçu, dünyanın birçok yerinde kullanılan ve kullanım sonrasında el ve ayak uyuşukluğu, baş dönmesi, halüsinasyon gibi etkiler gösteren gazın, eğlence mekanlarında kullanılması sonucunda birçok insanın hayatını kaybettiğini ve eğlence amacı doğrultusunda gazın kullanımının yasal olmadığını belirtti.

“GENÇLERİN EĞLENME HAKKI ELİNDEN ALINAMAZ”

Karaokçu yaptığı açıklamalarda “Eğlenmek gençlerin en büyük hakkıdır. Ancak gençlerin eğlenme hakkını böyle maddelerle başka yerlere çekmek doğru değildir. Bu gazın ülkemizde bu şekilde eğlence mekânlarında ticaret uğruna satılması yasal değildir. Gazın kullanımının önlenmesi için ne gerekirse yapacağız. İlgili bakanlıklar ve ilgili kurumlar olarak yasalarla ve emirnamelerle bunun önüne geçeceğiz.” dedi.

Karaokçu İngiltere’de bu madde yüzünden ölümler meydana gelmesi üzerine kullanımının yasaklandığını anımsattı ve konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve Polis Müdürlüğüyle iletişime geçtiklerini de kaydetti.

ÇAKICI: “ANİ KALP DURMALARINA NEDEN OLABİLİR”

Öte yandan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı da uçucu maddeler sınıfına girdiği kaydedilen gazın ani kalp durmalarına dahi sebep olabileceğini ifade etmişti.

Konuyla ilgili medya demeç veren Çakıcı, “mutluluk gazı” olarak adlandırılan maddenin “uçucu maddeler” sınıfına girdiğini, kısa etkili bir madde olduğunu, ancak halüsinasyon, akıl hastalığı ve psikoz gibi etkilerinin olabileceğini belirtti.

Çakıcı, uçucu maddelerin en önemli özelliğinin “ani kalp durmalarına neden olmaları” olduğuna vurgu yaparak, “solunumu bastırıyor, ölüme neden olabiliyor” dedi.

NAZIM BERATLI: “KANIT BIRAKMAYAN BİR UYUŞTURUCU”

Yrd. Doç. Dr. Nazım Beratlı günlerdir gündemde olan balonlar içiresindeki ‘kahkaha gazı’ ile ilgili sosyal medyada açıklamada bulundu. Balon içerisindeki gazın anastezik olduğunu ifade eden Beratlı, kahkaha gazını soluduğun anda kanda bir düzey tutturduğunu, bıraktığın anda ise kandan temizlendiğini kaydetti.

Günlerdin gündemden düşmeyen balonlar içindeki kahkaha gazı ile ilgili sosyal medyada açıklama yapan beratlı, balonlar içerisinde bulunan azot protiksitin bir anestesi gazı olduğunu vurguladı.

Anatsezik gaz hakkında bilgi veren Beratlı, gazı soluduğun müddet kanda bir düzey tutturduğunu, bıraktığın anda ise kandan temizlendiğini ifade ederek, kanıt bırakmayan bir uyuşturucu olduğunu vurguladı.

Temiz çıkan tahlil sonuçlarıyla ilgili de açıklamalar da yapan beratlı su ifadeleri kullandı:

“Tahlil tabii temiz çıkar... Çünkü bu bir gaz anesteziktir. Soluduğunuz müddet, kanda bir düzey tutturur. Bıraktığınız anda, kandan temizlenir, siz de "uyanırsınız"... Hadi 10 dakika... Kanıt da bırakmayan bir uyuşturucu yani... Pentotal da yaparsanız 100 mg, "kelle" olursunuz... Ama 15 dakikadan sonra kandan temizlenir, "ayıkırsınız"... Ha 2 gr. yaparsanız da mevlânıza ulaşırsınız... Daha da basitleri vardır ama keşlere buradan ders vermeyelim.”

ÇELER: “ARTIK BU YANLIŞTAN VAZGEÇİLMESİ GEREKİR”

TDP Milletvekili Zeki Çeler ise sosyal medya hesabından gençlerin sağlığını tehdit eden tartışmalarla ilgili şu paylaşımı yaptı: “Hiçbir şahıs mahkeme huzuruna çıkıp soruşturma ve yargılama süreci tamamlanıp karar açıklanana kadar suçlu ilan edilemez!

Maalesef ülkemizde internet haberciliği altında yayın yapan arkadaşlar bu önemli hususu gözden kaçırıyor ve attıkları başlıklarla bir anda gencecik insanlarımızı toplum huzurunda farklı görünmelerine sebebiyet veriyorlar. Gerek isteyerek gerekse istemeden yapılan bu yanlışlardan artık vazgeçilmesi gerek.

Bir vekil olarak da şahsıma ve meclise düşen en büyük görevse bilişim yasasını en erken zamanda geçirmek!

Dünden beri iki kulüp işletmecisi genç arkadaşımızla ilgili çıkan kulüplerde "uyuşturucu" madde sattıkları iddiaları gerçekten can sıkıcıdır. Yasalarımızda yeri olup olmadığı, suç unsuru mu değil mi? Bilmeden, uyarılmadan bu tutuklamalar ve haberler manidardır!

kapak_zeki_ceeler.jpg

Kaynak: Kıbrıs Postası