Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, geçmişte Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) üzerinden oynanan oyunların benzerinin, bugün Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) üzerinde oynandığını  savunarak,  bu konuda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Çeler, TDP Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Geçmişte KTHY üzerinden de çeşitli iddialar ve spekülasyonlar uzunca bir süre belirli odaklar tarafından yönlendirilmiş, günün sonunda da KTHY bilerek ve isteyerek batırılarak iflas ettirilmişti. Şimdi de benzeri senaryolar Kıb-Tek’in özelleştirilmesi için devreye konulmak istenmektedir” dedi. 

Kıbrıs Türk halkının elinde kalan kurumlara karşı başlatılan saldırıların devam ettiğini ileri süren Çeler,  Kıb Tek yöneticilerinin “Keyfi yönetim anlayışından vazgeçmesi, kurum çalışanları halka daha iyi hizmet verebilme adına ellerinden gelen çabayı göstermesi  halkın  da kurumlara karşı başlatılan bu saldırılar karşısında gerçekleri görerek hareket etmesi” gerektiğini ifade etti.
Kıb Tek’in özelleştirme yerine özerkleştirilmesi gerektiğini, TDP olarak da yıllardır bunun mücadelesini verdiklerini kaydeden Çeler, KTHY’nin batırılması ve Ercan’ın özelleştirilmesinin ardından kaybedenin sadece Kıbrıs Türk halkı olduğunu, bunun da herkese ders olması gerektiğini kaydetti.

Çeler, Kıb Tek’teki keyfi uygulamalar olduğunu savunarak, bunlara şiddetle karşı olduklarını kaydetti.

Açıklamasında hükümetin elektrik fiyatlarına zam yapma düşüncesini de eleştiren Çeler, geçtiğimiz yıllarda varil başına 150 dolar olan petrol fiyatları  bugün 50 doların altına düşerken, zam kararı alınmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Çeler, “Siz bir yandan Kıb Tek’e sınavsız münhalsiz yüzlerce kişi alacaksınız, makam aracını yenileyeceksiniz, diğer yandan da ‘Kıb Tek zor durumda, zam kaçınılmaz’ diyeceksiniz. Bu nasıl iştir. Bu adaletsiz durumu yaratanlar, ancak özelleştirme istemlerinin güçlenmesine yardımcı olurlar. Buna karşı dikkatli olunmalı” dedi.