Eniz Orakcıoğlu

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, Yeni Bakış’a ormanlar, yangınlar, piknik alanları, kaçak kesilen ağaçlarlar ilgili yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Vatandaşların bazı konularda daha duyarlı olmaları için çağrıda bulunan Fırat, Orman Dairesi görev ve sorumluluk alanı çok geniş olan bir daire olduğunun altını çizdi.  

“Kuzey Kıbrıs’ın Batı ucundan, doğu ucuna kadar bizim sorumluluk alanımızdadır” diyen Fırat, “ Bizim esas görevlerimiz sürdürülebilir bir ormancılığın devamını sağlamak ve mümkün olduğunca arazilere ekim yaparak, orman arazilerimizi çoğaltmak ve yeşil alan sağlamaktır. Bunun yanında ormanlık arazilerimizi ve yeşil alanlarımızı yangınlardan korumak gibi görevlerimiz mevcuttur. Bunları da yerine getirirken hem maddi, hem de manevi güç harcamaktayız. Bugün baktığımızda Orman Dairesine bağlı Güzelyurt, Kantara, Lefkoşa, Girne ve Alevkayası olmak üzere 5 tane bölge şefliğimiz vardır. Bölge şefliklerine bağlı yangınla ilgili gelen ihbarları değerlendirmek üzere de gözetleme kulelerimiz de mevcuttur” şeklinde konuştu.

“Halkımızın bilinçli olması gerekir”

Geniş sorumluluk alanı içerisinde her bölgede yeteri kadar araçları olduğunu söyleyen Fırat, “24 saat üzerinden çalışmaktayız. Telsiz kontrolleri ile herhangi bir yangın anında en erken bir zamanda müdahale ediyoruz. Bu noktada da amacımız canımızla bir bir ektiklerimizi kaybetmemek ve yangından korumaktır. Halkımızın da bu konuda bilinçli olması lazım, çünkü ormanlar, ağaçlar bizim milli değerlerimiz ve varlıklarımızdır onlara da gözümüz gibi bakmamız lazımdır” diye konuştu.

“Piknik alanları duyarsızca kullanılıyor”

Orman Dairesine ait 14 tane piknik alanı olduğunu da hatırlatan Fırat, “Ne yazık ki bu noktada da piknik alanı kullanmada bilinç eksikliği vardır. Halkımız ne yazık ki bu konuda çok duyarlı değildir. Özellikle Boğaz piknik alanından belediyelerle iş birliği içerisinde yüzlerce defa tonlarca çöpler topladık. Ben göreve başladığım zaman piknik alanları ile ilgili birçok projem vardı ama açıkçası bu durumum beni projeleri gerçekleştirmek bağlamında da biraz geri adım attırdı. Çünkü daha önceleri rehabilite edilen piknik alanlarında beton masalar kırıldı, ağaçlara çivi çakıldı, mangallar kırıldı. Bu yüzden de halkımızın bu konuda duyarlılık gösterip, pikniğe gidildiği zaman çöplerini toplayıp bir yere düzenli bir şekilde koymalıdır. Dolayısıyla hem bakanlığımız hem de ben bu piknik alanlarının özele belli anlaşma ve şartlarla verilmesi taraftarıyız. Bu konuda da pek çok projemiz vardır. Benim düşüncem piknik yapacağım yerin temiz ve bakımlı olması önemlidir bu doğrultuda da bana temiz yer, temiz tuvalet, temiz masa gibi olanaklar sunarsa bir iki kuruş para verip orada piknik yapmayı tercih ederim” dedi.

“Boğaza yeni proje”

Boğazla ilgili büyük proje olduğunu ve oraya yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılacağından da bahseden Fırat, “Kendi yaptığım bir araştırmada 50 yaş üzeri insanlarda kalp krizinin sebebinin hareketsizlik olduğunu gördüm ve böyle güzel alanlar artırılırsa en azından sosyalleşeceğimiz, hareketliliğimizi artıracak yerler olacağı inancındayım. Dolayısıyla ormanlara gözümüz gibi bakmamız ve kirletmememiz önemlidir. Avrupa’ya bakıldığında piknik alanlarının güzelliklerine imrenmekteyiz” şeklinde konuştu.

“Personel eksiğimiz var”

Çalışan sayılarının yeterli olmadığına da dikkat çeken Fırat, “Emekliye ayrılanların yeri boş kalmakta ve alt kadrolarımızda eksiklerimiz bulunmaktadır. Bu sorunla ilgili bakanlığa da gerekli yazışmaları yapmaktayız. Bunların yanında mühendis sayımız oldukça az ve yükleri oldukça fazladır. Değişik nedenlerle bugüne kadar mühendis kadrolarının yerleri doldurulamamıştır. Türkiye ile yapılan ekonomik anlaşmalara göre Devlet yılda 360 kişi istihdam edebilmektedir. Ama bu istihdam izni verilen 360 kişinin büyük bir kısmı da öğretmen, hemşire gibi meslek guruplarını tercih edilmektedir. Dolayısıyla geriye kalan daire ve bakanlıklar düşen istihdam sayısı oldukça azdır. Orman Dairesine bağlı 14-15 mühendis varken zaman içinde emekliye ayrılanlarla birlikte bu sayı 3’e düşmüştür. Bu bağlamda da teşkilat yasasının yenilenmesi için çalışmakta ve münhallerle altlarının doldurulmasıyla ilgili bakanlığımız ile birlikte çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“En büyük sorun kaçak odunlar”

Orman Dairesi olarak yazın en büyük sorunumuz yangınlar kışın ise kaçak kesilen odunlar olduğunu vurgulayan Fırat, “Ne yazık ki kışın odun ihtiyacı artmaktadır. Ve biz insanlardan odun ihtiyaçlarını Orman Dairesine bağlı Lefkoşa, Güzelyurt ve diğer şefliklerde olan şefliklerimizden odun temin etmelerini rica ediyoruz. Çünkü biz mümkün olduğunca şefliklerimize odun yığıyoruz, tabi ki tüm talebi karşılayamaya biliriz ama özelden de izinli odun satışı yapılmaktadır ve alınan odunun faturasını ve belgesini görerek özelden de odun temin edilebilir” diye konuştu.

“Zeytin ağaçları tehdit altında”

Kaçak odunları engellemek için her yere bir polis veya bir ormancı dikme olanaklarının olmadığını söyleyen Fırat, “Dolayısıyla bu konuda halkımıza büyük görev düşmektedir ki bu ağaçlar bizim mili varlıklarımızdır ve biz bu ağaçları yetiştirmek için canımızı yiyoruz. Kaçak kesim yapan insanlarımız vardır ve bu insanlara zaman zaman rastlayarak cezai sistem uyguluyoruz. Özellikle zeytin ağaçlarımız kaçak kesim yapanların tercihi olmakla birlikte zeytin ağaçları bugün büyük tehdit altındadır. Kaçak kesim yapanlar için uygulanan cezai sistem ise 900 TL’lik bir cezadır. Bu konuda da halkımızın bilinçlenmesi önemlidir. Özellikle kaçak kesim yaparak odun satan insanlardan halkımızın odun almaması da caydırıcı bir etkendir. Yine ağaçlarımızın yok olmaması için mümkün olduğunca soğuk olmayan gecelerde şömine ya da odun sobası yakılmaması da önemlidir”

“Çam kese böceği ile mücadele başlıyor”

Fırat, sözlerine şu şekilde devam etti; “2013 yılından beri yapılmayan Çam kese böceği ile ilgili mücadeleyi de bu yıl gerçekleştiriyoruz. Kısmetse Aralık ayının ilk haftalarında mücadelemize başlayacağız. Bende bir çevreci olarak çevrecilere müjde vermek istiyorum.”

“Gecitköy’deki gölet etrafına mesire”

Türkiye Orman Genel Müdürlüğü ile Orman Eylem Planları olduğunu söyleyen Fırat, “20 yıllık bir plan yapılmıştır ve Türkiye Orman Genel Müdürlüğü bize her türlü destek ve yardımı yapmaktadır. Gerek araç, gerekse maddi yardımlarını görmekteyiz. Yine Türkiye Orman Genel Müdürlüğü ile ortak proje kapsamında Geçitköy’deki gölet etrafındaki mesire yeri yapma planımız vardır. Gölet etrafında piknik alanı, oturma yerleri, halkımızın sosyalleşebileceği lokantalar, yürüyüş yolları gibi çok güzel bir projemiz vardır ve bu yönde uğraşlarımızı sürdürmekteyiz. Ayrıca bu yıl için 750 bin tane fidan dikimi için ihalemiz de mevcuttur”