“KATLEDİLEREK, PİYASAYA SÜRÜLÜYOR”: Ülkemizde yasa ile koruma altında alınmış olan ve budanması dahi kaymakamlıklardan yazılı izin gerektiren zeytin ağaçları maddi kazanç uğruna katlediliyor. Aşırı miktarda kaçak zeytin ağacı kesimlerinin gerçekleştiği ve zeytin ağaçlarının şömine ve fırınlarda yakılmak için odun olarak çok yüksek fiyatlarda piyasada satıldığı belirtiliyor.

“10 BİNİ AŞKIN ZEYTİN AĞACI YİTİRDİK”: Ülkemiz Biyologlarından Niyazi Türkseven, aşırı miktarda kaçak zeytin ağacı kesimi gerçekleştiğine dikkat çekti ve yasa ile koruma altında olan zeytin ağaçlarının Annan Planı döneminde de artan yapılaşma nedeniyle katledildiğini, o dönem 10 Bin’in üzerinde zeytin ağacının kesildiğini anımsattı.

Rana SARRO 

Aşırı miktarda kaçak zeytin ağacı kesimlerinin gerçekleştiği ve zeytin ağaçlarının şömine ve fırınlarda yakılmak için odun olarak çok yüksek fiyatlarda piyasada satıldığı biliniyor.

Yasadışı zeytin ağacı ticaretinin önüne geçilmesi için polisin, odun taşınan araçları denetlemesi gerektiği üzerinde duruluyor.

Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Türkseven, ülkemizdeki zeytin ağaçlarının yasa ile koruma altında olduğuna dikkati çekti ve zeytin ağaçlarının budanmasının dahi kaymakamlık iznine tabi olduğunu ancak buna hassasiyet gösterilmediğini vurguladı.

Sıkı denetimle zeytin ağaçlarının katledilmesinin önüne geçilebileceğini söyleyen Türkseven, bu konuda kaymakamlık ve polise önemli görev düştüğünü ancak bunu görevin yerine getirilmediğini söyledi ve şöyle konuştu:

“EKONOMİK DEĞERİ OLAN BİR AĞAÇTIR”

“Zeytin ağaçları yasa ile koruma altındadır. Meyvesinden elde edilen zeytinyağı, içerisindeki mineral ve vitaminleri bakımından, sağlık açısından, en iyi yağlardan kabul edilir. Kısaca, hem yağı hem de sofralık olarak tüketilmesi nedeniyle, ekonomik değeri olan bir ağaçtır.”

“10 BİNDEN FAZLA ZEYTİN AĞACI KESİLDİ”

“Sayısı hakkında net bir bilgi olmamakla, Annan Planı döneminde artan yapılaşma nedeniyle, 10 Bin’in üzerinde zeytin ağacının kesildiği bilinmektedir. Küresel ısınmanın etkilerinin görüldüğü ülkemizde, bundan sonra ağaç yetiştirmek çok daha zor olacaktır.”

“GEREKLİ ÖNEM GÖSTERİLMİYOR”

“Bu nedenle ağaçlarımızı korumalıyız. Polisimize ve kaymakamlıklarımıza da zeytin ağaçlarımızın korunması yönünde önemli görev düşmektedir. Biz Biyologlar Derneği olarak, ne yazık ki bu görevi layıkıyla yaptıklarına inanmıyoruz. Hâlbuki herhangi biri kamyoneti ile zeytin odunu taşırken görüldüğünde, polisin onu durdurup, zeytin odununu nereden bulduğuyla ilgili soruşturma yapma yetkisi vardır. İzinli kesilmişse dahi kesen şahsın izin belgesini ibraz etme zorunluluğu vardır. Ama ne yazık ki, gerekli önem gösterilmemektedir.

“AŞIRI MİKTARDA KAÇAK ZEYTİN AĞACI KESİMİ”

“Bu nedenle, aşırı miktarda kaçak zeytin ağacı kesimi gerçekleşmekte ve odun olarak piyasada satılmaktadır. Yapısı itibariyle sert ve dayanıklı bir ağaç olduğu için gerek fırınlarda gerekse şöminelerde tercih ediliyor. Ancak böyle bir odunun oluşabilmesi için çok uzun yıllar gereklidir. Dolayısıyla uzun yıllar içerisinde oluşan bu değerli odunun bir anda yakılarak yok edilmesi doğru değildir.”