Taner Ulutaş

Ekili arazilerinde bulunan labsana, ayrelli hostes ve gazayağı gibi yaban otlarının imha edilmesi için atılan zirai ilaçlar insanları risk altına soktuğu gibi yaban hayatın da yok olmasına neden olan zirai ilaçların yasaklanması gerektiği de ayrıca belirtiliyor.

OVADA ZİRAİ İLAÇ KUTULARI BOLCA VAR

Duyarlı bir avcı ve yaban hayatı seven birisi olan İsmail Beyoğlu yaptığı açıklamada birçok şimdi de tam yaban hayatının üreme ve çiftleşme zamanıdır. Ama bakıyorum bu dönemde bir kısım insan arazilerini yabani otlardan temizlemek için insan sağlığı ve yaban hayat için son derece tehlikeli ve sakıncalı ilaç kullanıyor. Araziye atılan ilaç kutularını ben topladım. İlaç kutusunun üzerinde evde kullanmayınız. Çocuklardan ve gıdalardan uzak tutunuz.İlaç buharını ve zerreciklerini teneffüs etmeyiniz. İlaç kullanırken hiçbirşey yemeyiniz. Maske, koruyucu elbise, eldiven ve gözlük kullanınız.İlaçlanmış sahaya 15 gün insan ve hayvan sokmayınız yazılıdır. Yani bu ilaç çok dikkat edilmesi gereken bir zirai ilaçtır dedi.

YAĞMUR YAĞINCA ZEHİR BÖLGEYE YAYILIYOR

İsmail Beyoğlu açıklamasına devamla şunları kaydetti. ‘Bu ilaç Ekinlerde çıkan yabani otların yok edilmesinde kulanılıyor. insanlarımız bu dönem ovaya çıkıp Hostes, Ayrelli, Gazayağı, mangallo, Lapsana vs toplayıp evlerine götürüp yiyorlar. Bu ilacın 15 gün etkisi var. boş kutuların atılıp brakıldığı yere bir de yağmur yağdığını düşünecek olursak yağmur suyu ile zehir o bölgeye yayılıyor. o bölge tamamı ile zehirlenmiş demektir.

ilac-2.jpg

YABAN HAYATI MAHVEDİYOR VE YABAN HAYATA ZARAR VERİYORLAR

Bu ilaç kutularının ya toprak altına gömülmesi yada yakılarak imha edilmesi gerekmektedir. O Çevreci ve Biyolok, Doğayı seven Derneklerin, Avcıları suçlayacaklarına biraz ovalara çıksın ve bu güzel adamızda Yaban Hayatını kimlerin mahvettiğini kendi gözleri ile görsün. Avcı Camiası bu tip doğaya ve Yaban Hayatına zarar veren şeyleri oradan kaldırıp imha ediyor’

İLAÇLANAN YERDE LABSANAYI BİR ÇOCUK YERSE NE OLUR?

Bu tip ilaçların kullanılması bir an önce yasaklanmalı ve denetim yapılmasıtır. Geçen yıl bir Altınova’lı Rençber bir arkadaş ile bu konuyu konuştuk ve diyen İsmail Beyoğlu, arkadaşım bana ben bu yıl kuraklık olmasını istiyorum. Kuraklık olursa bu tip Lapsana ilaçları ovaya atılmayacak ve av hayvanları üreyecek. Atılması durumunda ilacın çok kötü bir etki yarattığını kokusundan bile o bölgede canlı hayvan kalmayacağını söyledi. Yaban hayvanın yanısıra ailesi ile ovaya giden bir çocuk bu labsanalardan yediğini düşünün. Sonucunu bile tahmin etmek istemiyorum ifadesinde bulundu.

ilac-3.jpg