Özge Kizir

Kooperatif Şirketler Mukayyidi’nin uyarısı üzerine, gayrı yasal olarak alınan kararın yazılış şeklinin değiştirilmesi ve kılıf uydurulması yönüne gidilmeye çalışıldığını belirten Dana, bilgisayara el koyduğunu, bunun üzerine güvenlik çağrılarak dışarı atılmak istendiğini anlattı.

Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun UBP’li Üyesi Kemal Deniz Dana, Zirai Levazım Müdürlüğü’nde sözleşmesi sona eren 5-6 kişinin, kendinin bulunmadığı bir toplantıda sözleşmelerinin yasalara aykırı olarak uzatılmasına tepki olarak, Zirai Levazım Müdürlüğündeki Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etti. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ulaş ve bazı üyelerin onayıyla 5 kişinin sözleşmelerinin uzatıldığını belirten Dana, karar alındıktan sonra gittiği toplantıdan, güvenlik görevlileri çağrılarak toplantıdan atılmak istendiğini kaydetti.

“Partime ve halka karşı saygısızlık”

Kooperatif Merkez Bankası’na bağlı Zirai Levazım Müdürlüğü’nde Yönetim Kurulu Üyesi olan Kemal Deniz Dana, dün itibari ile bu görevinden istifa ettiğini açıkladı. Dana, “Görevli olduğum bankadan beni güvenlikle dışarı attırmak isteyen zihniyet aslında Kemal Deniz Dana’yı değil, görev yaptığım partime karşı bir saygısızlıktır. Halk adına orada bir görev yapıyorum ve halka karşı bir saygısızlıktır. Böyle bir zihniyetteki yönetim kurulu başkanıyla benim bir arada olmam mümkün değildir” açıklamasında bulundu.

“Erteleme talebimi reddetti”

Baka resmi görevleri olduğu için toplantıyı pazartesi gününe erteletmek istediğini belirten Dana, “Kooperatife bağlı Zirai Levazım Müdürlüğü’nde yönetim kurulu üyesiyim. Dün sabah itibari ile bana toplantı olacağı bilgisi verildi. Ancak devletteki görevimden dolayı İskele bölgesindeydim. Toplantının pazartesine ertelenmesini talep etmiştim. Ancak Yönetim Kurulu Başkanı bu isteği kabul etmedi” dedi.

“Şirketler Mukayyidi de uygun bulmadı”

Toplantının yapılması yönünde karar alındığını ifade eden Dana, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Çünkü sözleşmesi sona eren ve ‘yeni istihdam’ olarak adlandırılacak şekilde 5-6 kişinin sözleşme yapılması gerektiğini dile getirdi. Ben de bunun doğru olmadığını ve Kooperatif Şirketler Mukayyidi’nin de bunu uygun bulmadığını izah etmeme rağmen, toplantıyı yapma yönünde irade koydu.”

“Otostop ile Lefkoşa’ya geldim”

Bu durum üzerine İskele bölgesindeki görevini bakandan izin alarak yarıda bıraktığını ifade eden Dana, “Otostop ile Lefkoşa’ya geldim. Yönetim Kurulu üyelerine geleceğimi bildirmeme rağmen, apar topar kararları aldılar. Ben geldiğimde kararlar alınmıştı. Buna itiraz ettim ve bunun doğru olmadığını belirttim” şeklinde konuştu.

“Mukayyid’le görüşünce farklı kılıf uydurmak istedi”

Alınan karardan vazgeçmediklerini vurgulayan Dana, “Beni beklemeleri gerektiğini anlatmama rağmen kararlarından vazgeçmediler. Kooperatif Mukayyidi ile görüşmelerini istedim. Yönetim Kurulu Başkanı ve Kooperatif Mukayyidi dışarıda görüştü. Döndüğünde yazılmış olan kararı farklı şekilde yazdırmak istedi. Yani ona bir farklı kılıf uydurmak istedi” ifadesini kullandı.

“Bilgisayara el koydum. Güvenliği çağırarak beni bankadan atmak istedi”

Bilgisayarda yazılmış olan kararı talep etmesine rağmen kendisine verilmediğini anlatan Kemal Deniz Dana, “İçindeki yazılmış kararı talep ettim, ama bana vermediler. Ben de bilgisayara el koydum. Aynı zamanda toplantılar Kooperatif Merkez Bankası’nda oluyor. Ben de Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesiyim. Yani başkanın ne kadar yasal hakkı varsa, o kadar da benim var. Güvenliği çağırarak beni bankadan atmak istedi. Tabii ki vermeyerek hukukçumu çağırdım. Hukukçum da değerlendirdikten sonra, bilgisayar içindeki yazılmış olan bir kararı almasını istedim ve hukukçuma teslim ettim” dedi.

“Gerekirse bankadaki görevimden de istifa edeceğim”

 Zirai Levazım’daki görevinden istifa ettiğini yineleyen Dana şunları söyledi: 

“Yaptığım basın açıklamasıyla dün itibariyle Zirai Levazım’daki görevimden, istihdam yapılma girişimini protesto anlamında istifa ettiğimi izah ettim ve dün itibari ile Zirai Levazım’daki görevimden istifa ettim. Bankadaki görevimi de bugün değerlendirme noktasına geleceğim ve gerekirse oradan da istifa edeceğim. Çünkü tek taraflıdır ve birilerini yok sayarak birilerinin ülke ahlakına uymayan şekilde karar almasını kabul etmem mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“Alınan karar bana göre yasal değildir”

Alınan kararı yasal bulmayan Dana, “Alınan karar bana göre yasal değildir. Fakat ahlaki olmayan durum, benden habersiz toplantı yapılma girişimi olmasıdır. 
Bununla beraber, daha önceden gündemin bana gönderilmemesidir. Yangından mal kaçırır gibi toplantı yapılmak istendi. Geleceğimi bildirmeme rağmen bu toplantı hızlı bir şekilde yapıldı ve ben yarım saatte Gönendere’den otostopla Lefkoşa’ya gelene kadar bu karar alındı. Bunu kabul etmem mümkün değildir” ifadesini kullandı.

“Ne maaşım ne de bir beklentim vardır”

Zirai Levazım’da gönüllü olarak görev yaptığını ifade eden Dana, “Çünkü ülkemizde birçok gencimiz bir değerlendirme ile işe girerken Zirai Levazım Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda bankanın da başkanıdır. Bankada da aynı girişimleri yapmak istiyor. Zirai Levazım’da da bunu dün başardığını kabul ediyor. Aslında ben bu konuda sessiz kalmayacağım. Çünkü ben hayatımı halka hep hizmet ederek geçirmiş bir bürokratım. Zirai Levazım’da da gönüllü olarak görev yapmaktayım. Ne maaşım, ne de bir beklentim vardır. Orada doğru ve yasal şeylerin yapılmasını istiyorum” dedi.