Duygu Güvenç

İstanbul’da 14-15 Nisan’da gerçekleşecek İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13’üncü Zirvesi’nde Türkiye yine Kıbrıs kavgası verecek

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı 2006 yılındaki Zirve’de İİT’nin ‘Kıbrıs Türk Devleti’ olarak kabul ettiği KKTC’nin statüsü Mısır’ın girişimleri ile geçtiğimiz yıl reddedilmişti. Türkiye’nin İstanbul’daki Zirve’de benzer bir kararı geçirmek için girişimlerini sürdüreceği öğrenildi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Mısır ziyaretinin ardından Türkiye ziyaretinde Ankara-Kahire arasındaki ilişkileri yeniden canlandırmayı hedefliyor. Selman’ın, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yi İstanbul’daki zirveye katılmaya ikna etmeye çalıştığı da ileri sürüldü.

Türkiye’nin, dönem başkanlığını Mısır’dan devralacağı zirvede Kahire’yi Dışişleri Bakanı temsil edecek. Suudi Arabistan’ın Türkiye’yi Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile barıştırma girişimleri düşük yoğunluklu devam ederken, Suudi Kralı’nın Türkiye ziyareti öncesinde Mısır’a, çok sayıda bakanla 5 günlük bir ziyaret gerçekleştirmesi dikkat çekti. Kaynaklar, Kralın girişimlerinin devam ettiğini belirtirken iki ülke arasındaki iletişimsizliğin İsrail- Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini de zorlaştırdığına işaret etti. İİT Genel Sekreteri İyad bin Amin Madani, Kahire- Ankara arasındaki uzlaşı çabalarını doğrulamıştı. (Cumhuriyet)