Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesinde önemli katkıları olan eski milletvekili, belediye başkanı, mücahit komutanı ve spor adamı Ziya Rızkı, ölümünün 21’inci yıldönümünde anıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ziya Rızkı’nın ölümünden sonra yerinin doldurulamadığını ve yokluğunun toplum olarak halen hissedildiğini belirtti.

Merhum Ziya Rızkı için saat 09.30’da Girne’de, 20 Temmuz Stadyumu kavşağındaki büstünde, ardından da saat 10.30’da kabrinin bulunduğu Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda tören düzenlendi.

Kavşakta yapılan törende merhum Rızkı’nın büstüne çelenk konup saygı duruşunda bulunuldu. Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda yer alan törende ise kabrine çiçek konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, konuşmalar yapıldı.

Törende Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ceyhun Birinci birer konuşma yaptı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın da hazır bulunduğu törene, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı  Girne Bölge Müdürü İbrahim Çağlar, Girne Polis Müdür Vekili Sıtkı Erkıvanç, bazı milletvekilleri,  Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile Rızkı ailesi  ve dostları katıldı.

1445945566.jpg

CUMHURBAŞKANI AKINCI: “RIZKI’NIN YOKLUĞUNU TOPLUM OLARAK HALEN HİSSEDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ziya Rızkı’nın ölümünden sonra yerinin doldurulamadığını ve yokluğunun toplum olarak halen hissedildiğini belirtti.

Ziya Rızkı’nın ölümünün 21’inci yıldönümünde, Karaoğlanoğlu mezarlığındaki kabri başında yapılan anma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ziya Rızkı büyük deneyimlere sahip, küçükle küçük, büyükle büyük olan, liderlik vasıflarına sahip çok değerli bir büyüğümüzdü” dedi.

Akıncı, Kıbrıs müzakere sürecindeki konulardan olan iki kesimlilik ve iki toplumluluk meselesine de  değinerek “AB üyesi olacak olan bir federal yapıdan bahsederken, BM parametreleri iki kesimliliği, iki toplumluğu, siyasi eşitliği içermektedir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu parametrelerin fiziki alt yapısını yapan en önemli lider Ziya Rızkı idi. Güney’de Happy Valley’de toplanmayı, bir arada olmayı sağlamış, orada yaşanan meşakkatli zorlukları göğüslenebilmeyi başarmış ve ardından binlerce insanı kazasız belasız kuzeye geçirmiştir. Ziya Rızkı’yı rahmet ve özlemle anıyorum.”

1445945059.jpg

ÖZYİĞİT:  “GÖSTERDİĞİ İLKE VE İDEALLER YOL GÖSTERİCİ OLDU

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise genç bir öğretmen iken tanıdığı Ziya Rızkı’nın  ilke ve ideallerinin kendileri için yol gösterici olduğunu ifade ederek, onun yıllarca emek verdiği parti ve onun başkanı olarak, ilke ve ideallerini yaşama geçirme yönünde mücadele verdiklerini  söyledi.

1981 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine değinen Özyiğit, konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Rızkı cumhurbaşkanı seçilemese de bugün onun ilke ve ideallerini rehber edinen, onun yolunda ilerleyen  Mustafa Akıncı bu görevde. Biz en azından  buna katkı koymaya  çalıştık. Onun ilke ve ideallerinin bu ülkede yaşam bulması bizim için vazgeçilmezdir. En azından partimizi getirebildiğimiz her noktada onun politikaları, insan ve ülke sevgisini, Kıbrıs’ın bu güzel atmosferini sahiplenmek vazgeçilmezdir. Biz ancak ona böyle yaraşabiliriz. Bu doğrultuda mücadele eder ve eğer başarıya ulaşırsak, onun ilke ve ideallerini bu devletin geneline, insanların yüreğine kazıyabilirsek bu amaca hizmet etmiş olacağız. Bu bizim desturumuzdur, bundan asla vazgeçmeyeceğiz.”

1445945060.jpg

GÜNGÖRDÜ: “BELEDİYECİLİK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de konuşmasında, Girne Belediyesi’nin uzun yıllar Ziya Rızkı ile anıldığını anımsatarak,  belediyecilik alanında önemli hizmetler veren Rızkı’nın Kıbrıs Türk belediyecilik tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Girne Belediyesi’nde Rızkı sayesinde göreve başladığı ve birlikte çalıştıkları kısa sürede, onu insanı seven, disiplinli, halkının sorunlarını dinleyen, dürüst, adaletli bir insan olarak tanıdığını aktaran Güngördü, ondan çok şey öğrendiklerini söyledi.

Güngördü, belediye olarak vakıfın çıkaracağı kitaba katkı yapmaya hazır olduklarını da belirtti.

1445945057.jpg

BİRİNCİ: “TOPLUMA BÜYÜK HİZMETLER VEREN ZİYA RIZKI’YA DEVLETİN SAHİP ÇIKMASI GEREK”

Ziya Rızkı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ceyhun Birinci de yaptığı konuşmada, hayatını halkına adamış bir lider olan merhum Ziya Rızkı’nın, Kıbrıs Türk toplumuna, serdar, milletvekili, belediye başkanı , spor adamı  ve sanatsal yönüyle, üstün hizmetlerde bulunduğunu anımsatarak,  Rızkı gibi bir liderin  mutlaka gelecek nesillere anlatılması gerektiğini söyledi.

Rızkı’nın başarılı olması ve her zaman saygıyla anılmasının sebebinin, adaletli, halkla iç içe,  dürüst, ezilenden yana olan bir lider olmasından kaynaklandığını ifade eden Birinci, ülkenin şu an içinde bulunduğu dönemde en büyük eksikliğin, “dürüstlük, namusluluk, adalet ve menfaatlerden uzak kalabilmek’ olduğunu kaydetti.

Topluma büyük hizmetler veren Ziya Rızkı’ya devletin sahip çıkması gerektiğini belirten Birinci, devletin Rızkı gibi liderlere gerek okul kitapları, gerekse çeşitli anma törenleriyle  yeni nesillere  anlatabileceğini ifade etti.

Birinci, Ziya Rızkı’nın ölüm yıldönümü kapsamında Girne Halk Kütüphanesi üzerindeki Ziya Rızkı Sergi Salonu’nda, Rızkı’nın fotoğraflarından oluşan sergi açacaklarını ve serginin 1 hafta açık kalacağını söyledi.

1445945058.jpg

1445945567.jpg

1445945568.jpg