Ziraat Mühendisleri Odası, hükümetin bazı ithal ürünlere fon uygulanması kararı çerçevesinde listede yer alan ham maddelere fon uygulanmasının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetin bazı ithal ürünlere fon uygulanması kararıyla ilgili olarak Ziraat Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, ”Hükümetin aldığı kararda ham madde girdilerine uygulanan fonların tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir” denildi.

Fon, kota ve gümrük tarifelerinin bir ülkenin üretiminin korunması için  önemli olduğu, özellikle küçük ölçekli üretim yapan ada ülkelerinde bu durumun daha da önemli olduğu kaydedildi.

Küçük ölçekli ülkelerde üretimin girdi maliyetinin büyük ülkelere göre her zaman daha yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, “Ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerin ithal edilen ürünlerle rekabet edebilmesi için fon uygulamaları kaçınılmazdır” denildi.

Ülkede rekabet koşullarını bozacak ve üretimi ciddi boyutta etkileyen fiyatlandırmalara karşı ilgili birimlerin güncel olarak kota ve gümrük tarifeleri üretmesi gerektiği de belirtilen açıklamada, “İyi bir plan ve programlama ile yerli ürünlerimizin daha fazla ve etkin bir şekilde pazarlanması mümkün olacaktır” denildi.