Mercedes'in ürettiği Brummi Actros TIR'larında da aynalar tarihe karıştı. Mercedes'ten yapılan açıklamada yan aynaların kalkmasıyla yüzde 1.3 oranında yakıt tasarrufu sağlandığı belirtiliyor. Yan ve orta aynaların kalkması, Avrupa Birliği'nin 2016'da yaptığı yasa değişikliğine de uygun. Önceki yasalar, “Sürücünün daha iyi görüş alabilmesi için aynalar takılmalı“ şartını getirirken, değişiklikle ana ve uzak görüş aynalarının kamera sistemi olabileceği de öngörülüyor. Benzer uygulama ABD ve Çin'de de hayata geçmeye başlıyor.

ARACIN İÇİNDE AYNA GİBİ GÖRÜNTÜ

Kameralar araçların arka kısımlarına ve yan kısımlarına yerleştiriliyor. TIR'larda ön tarafa da konuluyor. Aracın içindeki ekranda, ayna gibi bize görüntü sunuluyor. İnsanlar aşağı yukarı aynaların olduğu bölümlere bakarak arkasını ve yanını görebiliyor. Başlarda tek sorun yaratabilecek nokta ise, insan gözünün kamera görüntüsüne aynalarda olduğu gibi hızlı alışabilmesi. Tamamen hayata geçmesi için iki yıla ihtiyaç duyulan kamera sisteminin seri şekilde denetimi ve testleri devam ediyor. Çünkü, bu sistemin araç arızası gibi arıza vermemesi ve sürücünün buna güvenmesi gerekiyor. Araçlar arızalansa, yolda kalsa bile kamera sistemi çalışıyor olacak. Bir bozulma ya da aynalar gibi kırılma halinde ise servis çağrılması gerekecek.

daimler-display

DİZAYNDA, HIZDA VE SESTE AVANTAJ

Ayna görevi yapacak kameralar bir saniyede 60 tek görüntüyü kontrol edecek ve bunun için de araçta neredeyse ayrı bir bilgisayar bulunacak. Aynalar yerine gelecek olan kamera sistemi, her şeyden önce aracı dizayn edenler için büyük bir avantaj oluşturacak. Artık aracın dışına uzana kollar konulmadan daha rahat çalışılacak. Aynı kırılması, düşmesi sorunları ile rüzgar sesi ve hıza etki eden dış bir faktör ortadan kalkacak. Mercedes, yeni model TIR'larda aynı yerine kullanılan kamera sistemi sayesinde yüzde 1.3'lük yakıt tasarrufu sağlandığını belirtti.

Mercedes'in yeni ürettiği TIR'lar arka ve önlerindeki kameralarla, aynasız bir şekilde yollara düştü bile.

Mercedes'in yeni ürettiği TIR'lar arka ve önlerindeki kameralarla, aynasız bir şekilde yollara düştü bile.

KARANLIKTA GÖRÜŞ İÇİN ÇALIŞMA

Kameralar ışığa duyarlı algılama yaptığı için şu anda tüm mühendisler ve bilgisayarcılar, karanlıkta mükemmel görüş ve çeşitli aydınlatarak yansıtma sistemleri üzerinde çalışıyor. Şu anda kuşbakışı görüntü veya balık gözü gibi görüntüler konusuna ise hiç girilmiyor. Hedef, sürücülerin aynalardan alıştıkları şekilde görüntüleri verebilmek. Teknolojik gelişmeler, ilerleyen yıllarda daha farklı görüntüleri de aracın içine yansıtmayı sağlayacak.

VW'nin ürettiğ ve bir litre mazot ile 100 kilometre giden 200 araçlık XL1 serisinde ayna yerine kameralar kullanıldı.

Kamera sisteminin getirdiği zorluklar ise şunlar; İlk olarak sistem çok pahalı ve döşenmesi de oldukça uzun sürüyor. Bu nedenle, istenilen her küçük araca konulamıyor. Ayrıca arıza ya da kırılma halinde yenilemek de pahalı. Bir de, yasal sorunların bazı ülkelerde henüz aşılamamış olması, süreci uzatıyor. Audi'nin elektrikli SUV modeli olan e-tron, istenirse ayna yerine kamera sistemi ile donatılıyor. Bu modelde kamera sistemi, aynı formunda tasarlanmış.