BBC Türkçe'nin haberine göre, Fransa üm 'benzinli ve dizelli araçları' 2040 itibarıyla yasaklayacak.

Açıklamayı Paris İklim Anlaşması çerçevesinde ülkesinin 5 yıllık planını duyuran Fransa Ekoloji ve Sosyal Dönüşüm Bakanı Nicolas Hulot yaptı.

FRANSA, 2050 İTABARIYLA KARBON SALIMINI SIFIRLAMAYI İSTİYOR

Kararı bir 'devrim' olarak niteleyen Hulot, fosil yakıtlarla çalışan araçları 2040 itibariyle yasaklanacağını duyurdu.

Hulot ayrıca ülkesinin 2050 itibariyle karbon salımlarını sıfırlamayı planladığını vurguladı.

Hulot "Fransa ABD'nin kararının ardından 2050'de karbon salımını sıfırlama kararı aldı" dedi.

Trump'ın geçen ay aldığı Paris Anlaşması'ndan çekilme kararı, Fransa'nın aldığı karardaki faktörlerden biri olarak açıklandı.

Bakan Hulot, yoksul hanelerin eski, çevreyi daha çok kirleten araçlarını değiştirebilmeleri için mali yardım alacağını da söyledi.

VOLVO, SADECE HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETMEYİ PLANLIYOR

Hulot, Peugeot, Citroen ve Renault gibi Fransız otomotiv markalarının bu zorluğun üstesinden geleceğine inandığını da vurguladı.

Volvo şirketi de çarşambü günü 2019'dan itibaren sadece hibrit ve elektrikli araç üreteceklerini duyurmuştu.

Fransa'nın açıkladığı diğer hedefler arasında, 2022'de termoelektrik santrallerini kapatmak,  2050 itibariyle nükleer enerjinin toplam üretimdeki payını yüzde 75'ten yüzde 50'ye çekmek ve yeni doğalgaz ve petrol arama izinleri vermemek de bulunuyor.

Fransa'da, hibrit araçlar yüzde 3.5, sadece elektrikle çalışan araçlarsa sadece yüzde 1.2'lik pazar payına sahip. 2040 itibariyle hala kullanımda olan fosil yakıtlı araçlara ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

Norveç ve Hollanda da 2025 itibariyle sadece elektrikle çalışan araçlara geçmeyi planladıklarını açıklamıştı. Almanya ve Hindistan da 2030'da aynısını yapmayı hedefliyor.