Laren, Hiper Spor aracı Pl’den sonra, daha ulaşılabilir modeller üretmeye yönelmişti. Bu trendin ilk adımı olan 570S Coupe modelini ise New York fuarında tanıtmıştı. Şimdi ise ikinci adımı Şanghay Fuar’ında 540C Coupe ile atıyor.

McLaren markası, bugüne kadar hep sınırları zorlayan araçlar ile piyasada var oldu. Efsanevi Fİ modeli hala dünyanın en hızlı otomobillerinden bni olarak ha-tırlanırken, 540C Coupe daha kullanışlı ve ulaşılabilir bir model olarak tasarlanmış. Fakat bu onun yavaş olduğu anlamına gelmemeli. 540C Coupe de, karizmatik McLaren genetiklerinden yaratılmış.

mclaren_540c_2206x.jpg

Bu geleneği, aracın ortasına yerleştirilen çift turbolu 3.8 litrelik V8 motoru da destekliyor. 540 beygir güç ve 540 Nm tork sağlayan bu motor, atak ve hisli bir sürüş sağlarken, McLaren bu motoru stop-start teknolojisi ile buluşturarak, hem gücün hem de tasarruflu olmanın bir arada olabileceğini gösteriyor.

mclaren_540c_2360x.jpg

8 silindirli motorun ürettiği tork, güçlendirilmiş 6 ileri şanzımana aktarılıyor. 540C bu iki bileşen ve hafif yapısının yardımıyla O’dan 100 km/s’e sadece 3.5 saniyede ulaşırken, O’dan 200 km/s hıza ise 10.5 saniyede ulaşarak, kendisinden hacim olarak neredeyse 2 kat daha büyük olan rakibi Aston Martin V12 Vantage’dan 2 saniye daha çabuk hızlanıyor. Son hızı 320 km/s olan 540C, 100 kilometrede 11.1 litre yakıt harcayarak, bir spor otomobil için etkileyici bir yakıt verisi de elde etmiş. McLaren 540C’nin, bütün bu etkileyici verileri elde etmesinde, tek parçalı karbon fiber şasesinin de katkısı var. Yeniden tasarlanmış ve günlük kullanıma odaklı dizayn edilmiş yeni şase, daha sağlam bir yapıya kavuşmuş. Bu diyet aynı zamanda 150 kg’dan fazla hafiflik sağlamış ve toplamda 1.311 kg’lık ağırlık ile sınırlı kalınmış.

mclaren_540c_2241x.jpg

Dış tasarımda revize edilmiş bir aerodinamik paket ve yenilenmiş bir jant tasarımı ile karşılaşıyoruz. Bıçaklı ön hava kanalları hem motora soğuk hava ihtiyacının, hem de gövdeye yüksek hızlarda gerekli olan yerçekimini sağlıyor. Ön farlarda LED tasarımını değiştirmeyen McLaren, arka kısımda sıra dışı tampon tasarımını devam ettiriyor. Hava kanallı geniş difiizörün üzerinde çift çıkış egzoz tercih edilmiş. McLaren’in kendine özgü yukarı doğru açılan kapıları 540C Coupe’de de yerini almış. Bu sıradışı kapılar, tasarımı sayesinde hem aracın yüksek hızlardaki hava akışını dağıtarak aracı yere basıyor ve daha iyi bir yol tutuş sağlıyor, hem de kabine daha rahat geçiş imkanı sağlıyor. Yeni tasarım jantlar, önlerde 19 inç, arkalarda 20 inç çapında dizayn edilmiş.

mclaren_540c_head_door_upx.jpg

İç mekanda ise daha fazla ergonomi, daha rahat görüş açıları ve daha kullanışlı alanlar üzerine yoğunlaşılmış. Yüksek kaliteli deri spor koltuklar, ön panel ve kapı içleri lüks bir his veriyor. Orta konsolda 7 inçlik bir İRİS multimedya sistemi yer alıyor. Bu sistem üzerinde aracın bütün bilgileri kontrol edilebiliyor. Havalandırma düğmeleri ise, McLaren Pl’de olduğu gibi, minimize edilmiş vites düğmelerinin olduğu kısımda yer alıyor. İRİS ekranda ise, navigasyon, radyo, multimedya oynatıcı, bluetooth bağlantısı gibi özellikler kontrol edilebiliyor.

mclaren_540c_rear_door_upx.jpg

540C Coupe, teknolojik olarak da seleflerinden geri kalmıyor. McLaren’in viraj frenleme sistemi 540C Coupe'de de yerini almış. Bu sistem yüksek hızlarda viraja girildiğinde, aracın ağırlık dağılımını hesaplayarak, tekerleklere ayrı ayrı, farklı oranlarda fren gücü uygulayabiliyor. Ayrıca 540C yeni geliştirilmiş bir süspansiyon sistemine de sahip. Hem pist hem de günlük yol kullanımı için tasarlanmış bu sistem, Formula 1 araçlarında kullanılan çift kollu ve bağımsız adaptif amortisörlere sahip. Bu amortisörler sayesinde McLaren, aracın kişiselleştirilebilir “Normal”, “Spor” ve “Pist” modlarına göre kendini ayarlayabiliyor.