Tam 100 yıldır, gurme kahve üretimi ve satışı yapan Özerlat firmasının serüveni, 1917’de Derviş “Tahmis” Özerlat’ın türk kahvesine olan düşkünlüğü ile Lefkoşa Ermu Sokağında başlamıştır. 

Önceleri kendi evi için kahve kavurup, kendi ilkel dibeğinde kahveyi öğütürken; Derviş Tahmis Özerlat sonraları komşuları için de kahve hazırlar olmuş ve böylelikle kahvesi Lefkoşa çarşısında bir tutkunun ve keyfin simgesine dönüşmüştü. Bu olay; o’na eski türkçede kuru kahveci anlamına gelen‘Tahmis’ efendi lakabını kazandırdı.

Derviş Tahmis’in 1932’de ölümünün ardından oğlu Hasan Özerlat (2. Jenerasyon) kahve işini üstlenir ve Kıbrıs’ta ilk elektrikli kahve öğütme makinesini kullanmaya başlayarak Özerlat Kahve tüm adaya yayılır ve market raflarında ‘Hasan Derviş Özerlat Kurukahve’ olarak yer almaya başlar.
d61_4358.jpg

1972’de Hasan Özerlat’ın vefatı ile de iş yine babadan oğula geçer… 14 yaşında iş başına geçen Derviş Özerlat, babası yanında küçük yaşlardan beri edindiği kuru kahvecilik deneyimi ile ve hem annesi ve teyzesinin hem de eşi İmren Özerlat’ın katkıları ile kurumun markasının geliştirilmesine öncülük eder. 1980’lerde Arasta’ya taşınan dükkanlarında üretime devam ederken , 1982 yılında ‘Özerlat’ markası tescili ile ‘kalite ve dürüstlük’ vizyonunu kuruma dahil ederek kahve kültürünün tarih içindeki modern yolculuğuna devam etmesini sağlar. Lefkoşa Arasta’daki kafelerinde kişiye özel damak tadına uygun kahve karışımları hazırlayıp taze öğütülmüş kahve servisleri ile kahve tutkunlarını büyülemeye devam ediyor.

Derviş ve eşi İmren Özerlat, 1990’lı yıllarda Lefkoşa Sanayi bölgesinde modern ve otomatik kavurma ve paketleme tesislerini kurarak Kıbrıs’ın geleneği olan kahve aromasını en taze şekilde ticarete sunmaya devam ederler. 
 

+-009.jpg

2000’li yılların başından beri, Derviş ve İmren Özerlat’ın kızları İley Özerlat Gündüz ve İlke Özerlat’ın da katkıları ile şu anda 1000 metre kareye yaklaşan fabrikalarında son model teknolojik makinelerle imalatlarına büyüyerek devam ediyorlar. İngiltere’deki kızları İley ve eşi Asım Gündüz’ün kurdukları Özerlat U.K Ltd vasıtası ile Lefkoşa’da tütmeye başlayan kahve kokusunu markalaşan adlarıyla dünyada uzun yıllardır unutulmuş olan türk kahvesi kültürünü hayata geçirmek amacı ile İngiltere’ye de taşırlar ve 4 yıldır Londraya Özerlat markaları ile ihracat yapıyorlar. 

Günümüzde, 3. ve 4.kuşak Özerlatlar tutkuları olan kuru kahvecilik mesleklerini birlikte devam ettirerek geçmişte olduğu gibi gerek teknolojide gerekse müşteri hizmetinde öncü olmayı her zaman hedeflemiştirler. Daha lezzetli Türk kahvesi, Espresso ve filtre kahve üretmek ve bir zamanların Ermu Sokağı doğuşlu kahvesinin eşsiz tadını dünyaya yaymak yeni nesilin prensiblerinin en başında gelir.

19 Haziran 2017 tarihinde Bedesten’de gerçekleştirilen 100. Yıl kutlama resepsiyonu’nda, 100. yıla özgü yeni Espresso ve Filtre kahve karışımlarının ürün lansmanları da yapıldı. Yeni Espresso ürünlerine ‘Ermou Blend’ ve yeni Filtre kahve ürünlerine ‘Arasta Blend’ isimlerini vererek, 100 yıllık tarihi ile ürünlerine anlam kazandıran Özerlat’ın yeni karışımlarından oluşan Espresso-Ermou ve Filtre-Arasta ürünleri, Arasta bölgesinde’ki kafelerinde satışa başlandı.

d61_5338.jpg

d61_5420.jpg