Güney Lefkoşa’da, 2017 yılında 1974 yılında ölenlerin bulunması amacıyla Athalassa hastanesi yanında gerçekleştirilen kazılar sırsında bulunan, 11 kişiye ait kemik kalıntılarına yönelik kimlik tespit çalışmalarının, en kısa zamanda başlayacağı belirtildi.

Haravgi gazetesi, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun bu konudaki açıklamalarına yer verdi.

Fotiu’nun dün  Rum Genetik ve Nöroloji Enstitüsü Yönetim Kurulu başkanı ve üyeleriyle bir araya geldiğini yazan gazete, Fotiu’nun ayrıca Enstitü’nün İcra Müdürü Lonida Filaktu ile birlikte, Rum Yönetimi ile  kayıpların/ölenlerin kalıntılarının kimlik tespitiyle ilgili Müsküler Distrofi Araştırma Kurumu arasındaki anlaşmayı yenilediklerini belirtti.

Habere göre Fotiu, bu çerçevede yaptığı açıklamada, birkaç gün içinde yurt dışından yabancı uzmanın gelmesinin beklendiğini, uzmanın gelmesiyle Genetik ve Nöroloji Enstitüsü’ndeki antropolojik ve akabindeki bilimsel çalışmaların başlayacağını ifade etti.

Athalassa Akıl Hastanesi’ndeki kazılara ilişkin bir soru üzerine Fotiu, bugüne kadar, aranmakta olan 31 kişiyi tespit etmeyi başaramadıklarını, birinci (bombaların neden olduğu)kraterde 11 kişiye ait kemik kalıntısının tespit edildiğini söyledi.

İkinci kraterin tespiti çalışmalarında ise iskelet örnekleriyle üç küçük mezar bulunduğunu söyleyen Fotiu, ikinci kraterin tespit edilemediğine dikkati çekti.

Fotiu, 7 kişinin, “Eleni ve Konstantiou” Mezarlığı’na gömülü olduğuna ilişkin bilgilere de atıfta bulunarak bunlardan ikisinin, aranmakta olan 31 kişinin listesine eklendiğinin görüldüğünü, diğer 5 kişiye ilişkin şahsi verilerin ise var olmadığını belirtti.

Genetik ve Nöroloji Enstitüsü ile gerçekleştirdiği görüşmede kayıp kemiklerinin ilaçlanması konusunu da ele alan Fotiu, bu kalıntılardan genetik örnek almak için mümkün olan her şeyi yaptıklarını ifade etti.

ABD’de uzman bir enstitüyle iletişim halinde olduklarını ve bazı ilk sonuçların geldiğini de ifade eden Fotiu, bazı verilerin Birleşik Krallık’a da gönderildiğini söyledi.

Kuzey’deki Kıbrıs Rum kayıplara ait kemiklerim bulunmasında azalma olduğuna ilişkin endişesini de dile getiren Fotiu, Türk ordusuna ait arşivler konusunda bilgi verilmediği şeklindeki iddiasını da yineledi.