Fileleftheros gazetesi, “Süreç İçin Masayı Döşüyor-11 Şubat ve Görüş Birlikleri Zemininde Müzakere” başlıklarıyla verdiği haberinde, son 24 saatte ortaya konan çeşitli düşüncelerin, BM’nin, Ankara’nın da olur görüşünü teminat altına almasıyla, niyetinin, yılsonuna kadar bir sonuca varılması amacıyla, tüm sürecin 11 Şubat anlaşması ve müzakerelere ara verilmesine kadar olan dönemde sağlanan görüş birlikleri parametreleri içerisinde hareket etmesi olduğunu yazdı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide himayesinde bir araya gelecekleri akşam yemeğinde, müzakerelerin prosedürel konuları üzerinde anlaşmaya varılmasının beklendiğini yazan gazete, Eide’nin dün Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı “sürecin yapısını ele aldıkları” şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.

Politis gazetesi “Eide, Akıncı ve Kasulidis ile Yeni Turun Yapısını Görüştü” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Ankara’da TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi konusunda bilgilendirilmesiyle, cesaretlenmiş kalmaya devam ettiğini yazdı.

Eide’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ikinci kez görüştüğünü yazan gazete, görüşme konusunun, Eide’nin pazartesi akşamı liderler onuruna vereceği sosyal içerikli-öze ilişkin akşam yemeği hazırlığı olduğunu da belirtti.

Liderler arasındaki yemekte Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in de yer alacağını belirten gazete, yemek saatinin, dün UNFICYP tarafından açıklandığına da dikkati çekti.

Gazete Eide’nin, dün daha sonra Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile de bir araya geldiğini, her iki yetkilinin sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesaplarından fotoğraf yayımladığını yazdı.

Habere göre Kasulidis, yapıcı bir görüşmeden bahsederken Eide, sürecin yapısına ilişkin görüş alış verişinde bulunulduğunu ifade etti.

Alithia gazetesi “Yemekte Sürecin Yapısı” başlıklı haberinde, müzakerelerin yapılış şekline yönelik açıklamaların, iki toplum lideri arasında pazartesi akşamı gerçekleştirilecek yemekten sonra açıklanmasının beklendiğini yazdı.

ANASTASİADİS BUGÜN BAN’I GÖRECEK

Alithia gazetesi, Polonya’dan, Nazi Almanyası’nın yenilgiye uğratılmasının 70'inci yıldönümü nedeniyle dün Moskova’ya geçen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya geleceğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün akşam, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinpinig ile Kıbrıs sorunu ve ikili ilişkileri görüşmesinin beklendiğini yazan gazete, Anastasiadis’in bugün ise sadece Kıbrıs sorununun ele alınacağı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir görüşme yapacağını belirtti.

Habere göre Anastasiadis yarın sabah ise Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile bir araya gelecek.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, gazeteye yaptığı açıklamada Anastasiadis’in Polonya ziyareti konusunda bilgi verdi.

Hristodulidis, Anastasiadis’in Polonya’da, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması perspektifi ile AB’nin bu konuda oynayabileceği rolü ele aldığını ifade etti.

Anastasiadis’in, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Kolinda Grabar Kitaroviç ile de bir araya geldiğini, Kıbrıs sorununun yanı sıra ikili ilişkileri ele aldığını belirten Hristodulidis, Anastasiadis’in, Ukrayna krizini ele aldığı Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir görüşme yaptığını ifade etti.

Politis gazetesine göre II. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 70. yıldönümü anma etkinliklerinde konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, savaşın başladığı şehir olan Gdansk’ın tarihi önemine vurgu yaparak Avrupa’nın haritasını değiştiren dayanışma hareketinin buradan başladığını ifade etti.

OMİRU’DAN AVRUPA’YA YÖNELİK ÇAĞRI

Fileleftheros gazetesi,  Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıs sorununda bir çözüme özlü şekilde katkı koyması için Avrupa’ya çağrıda bulundu.

Avrupa Günü nedeniyle, Güney Kıbrıs’ta görev yapan yabancı diplomatlar onuruna yemek veren Omiru, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Avrupalı ortaklarından, daha çok destek beklediklerini ifade ederken, AB’ye aday ülke olan Türkiye’nin de AB yükümlülüklerine uyması için Türkiye’ye baskı yapılmasını istedi.