Kıbrıs’taki İngiliz Ağrotur Üssü’ne 21 Ekim’de balıkçı teknesiyle gelen, daha sonra da Dikelya Üssü’ne götürülen 114 mülteciden 12’sinin siyasi iltica talebinde bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi 12 mültecinin İngiliz Mahkemesi’ne siyasi iltica talebinde bulunduğunu ancak, Güney Kıbrıs’ta mı kalmak, yoksa İngiltere’ye mi gitmek istedikleri konusuna bir netlik getirilmediğini yazdı.

İltica talebinin ardından 12 mültecinin, Dikelya Üssü’nde geriye kalanlardan uzakta başka bir alana götürüldüklerini kaydeden gazete, mültecilerin bu duruma tepki gösterdiğini ve gerilimli anlar yaşandığını belirtti.

Gazete İngiliz Üsler İdaresi’nin Salı gününün aksine dün üç uluslararası haber ajansı ve Kıbrıslı Rum gazetecilere mültecilerin kaldıkları alana girerek yaşam koşullarını görmelerine izin verdiğini de aktardı.

İngiliz Üsleri’nin çadırlarda kalan mültecilere tıbbi hizmet, kahvaltı ve iki ana öğün, içecek, sıcak-soğuk su, duş, tuvalet, elektrik, gibi hizmetler verdiğini kaydeden gazete, İngiltere’nin, Dikelya’daki neredeyse tüm sivil personelini mültecilere hizmet için seferber ettiğini yazdı.

Öte yandan Simerini gazetesi ise mültecilerin Ağrotur Üssü’ne çıktığı andan itibaren mültecilerin sorumluluğunu kimin üstleneceği konusunda “kavga” başladığını yazdı.

Güney Kıbrıs ile İngiltere’nin aralarındaki ilgili anlaşmaları farklı yorumladığını belirten gazete, İngiltere’nin işine geldiği gibi davrandığı yönünde eleştirilerde de bulundu.