Paris’te yapılan terör saldırısı sonrasında, Rum Savunma ve Adalet bakanlıklarının ortak kararıyla Rum Milli Muhafız Ordusu’ndan (RMMO) 120-130 civarında subay, “Önleyici Antiterör Koruma Planı” kapsamında polis gücüne kaydırılıyor.

Oluşturulacak özel görev kontenjanı, hava limanları, limanlar, büyükelçilikler ve Batı ülkelerinin terör saldırılarına hedef olabilecek menfaatlerini (şirket, mülk, v.b.) korumak için sabit nöbet ve devriye görevi yapacak.

Kararın, RMMO komutanlığınca hoş karşılanmadığı, Meclis Savunma Komitesi üyelerinin de tepkisini çektiği haber verildi.

SÜRATLE EĞİTİLİP HAVA VE DENİZ LİMANLARI, BÜYÜKELÇİLİKLER VE DİĞER OLASI HEDEFLERİ KORUYACAKLAR

Simerini haberi manşetten “Milli Muhafız Ordusu’ndan Antiterör Kalkanı… Birliklere, Derhal Geçerli Olmak Üzere 130 Askerin Özel Görevlendirilmesiyle İlgili Acil Durum Sinyali… MMAD Tarafından Süratle Eğitilecekler” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre Rum Savunma Bakanlığı ile Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlığı, 120-130 RMMO subayının, Rum polisine yardımcı olmak üzere, Rum polisi Çevik Kuvveti (MMAD) ve Özel Antiterör Takımı tarafından antiterör metotları üzerine süratle eğitilmesi kararı aldı.

“Malum nedenlerle gizli tutulduğu” belirtilen karar, Rum Meclisi Savunma Komitesi’nin önüne konulduğunda, oldubitti ile karşı karşıya kalan Komite üyelerinin tepkisini çekti.

KAYDIRILACAK PERSONELİN İSİM LİSTESİ DE HAZIR

Haberde RMMO subaylarının, ilk (bu) yıl üç aylık dönem için polise kaydırılması emrinin halen yürürlüğe girdiği, emrin RMMO birliklerine iletildiği ve her birlikten polise kaydırılmak üzere önerilen kişilerin isim listesinin bile hazır olduğu belirtildi.

“Önleyici Antiterör Koruma Planı”na katılımın emir olması nedeniyle, birliği tarafından önerilecek hiçbir subayın, muaf tutulamayacağı da vurgulandı.

POLİSİN BÖYLE GÖREVLER İÇİN KABİLİYETLİ PERSONELİ YOK

Rum polisinde bu tür görevlerde, gerek sağlık, gerek bedensel ve benzeri sorunlar nedeniyle yeterli olmayan personel kullanıldığı ve kabiliyetli personel bulunmadığı için RMMO tarafından takviyesinin şart görüldüğü kaydedildi.

Hızlandırılmış eğitime katılacak RMMO’lular hava limanları, limanlar, büyükelçilikler ve terör saldırılarına hedef olabilecek Batı ülkelerine ait şirket, mülk, v.b. korumak için sabit nöbet ve devriye görevi yapacak.

RMMO KOMUTANI MEMNUN DEĞİL

Gazeteye göre Rum Meclisi Savunma Komitesi üyelerinin, görüşünü sorduğu RMMO Komutanı Korgeneral Yeorgios Basiakulis, “siyasi karar” diyerek mesafeli durdu. Uygulamanın RMMO’nun işlevselliğini etkileyip etkilemeyeceği sorulduğunda ise “özel görevlendirme sayısının fazla ve hacminin de tayin edilemez olması nedeniyle” bu uygulamanın RMMO’yu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

SAVUNMA KOMİTESİ ÜYELERİ DE SICAK BAKMIYOR

Habere göre, Savunma Komitesi üyelerinin büyük çoğunluğu da bu karara olumlu bakmıyor. Savunma Komitesi Başkanlığı’nın, detayların görüşülmesi için acilen olağanüstü toplantı çağırmak eğiliminde olduğu; bazı komite üyeleri bu kararı “büyük hata” diye nitelerken, bu görev için neden masa başında veya özel polis statüsünde çalışan polis memurlarının tercih edilmediğini sorduğu belirtildi. Komite’den “Ordunun budanması çözüm olamaz,  böyle bir takviyeyi gerektirecek kadar ciddi veri ve bilgi var mı, bilmek istiyoruz” itirazı da yükseldi.

Alithia “Milli Muhafız Ordusu Mensupları Polise” başlığı altında özetlediği haberinde, antiterör planı çerçevesinde özel görevlendirilecekler arasında RMMO kadrolu personeli dışında zorunlu askerlik görevini yürütmekte olanların da bulunabileceğine işaret etti.

SİVİLLERİ ARAYABİLECEK VE TUTUKLAYABİLECEKLER

Politis “120 Milli Muhafız Ordusu Subayı Polise Gönderiliyor… Ordu Hava Limanlarında” başlıklı haberinde RMMO Deniz Altı Tahrip Takımı, Komando Birliği’nden ve askeri polisten (inzibat) 120 kişilik ekibin gelecek haftadan itibaren Larnaka ve Baf hava limanlarında devriye görevi yapacağını yazdı.

Gazete RMMO ve “Kıbrıs Ordusu” yasasının, kolluk görevi görmek üzere polise personel kaydırılmasına olanak tanıdığını, dolayısıyla görev alacak askerlerin, polis gibi, sivilleri arama ve tutuklama yetkisi olacağını belirtti.