Rum Maliye Bakanlığı’nın, en çok gelir vergisi borcu olan 50 özel ve tüzel kişinin ismini açıklamasının ardından, vergi kaçıran 13 milletvekili ve parti başkanı olduğuna işaret edilerek bunların da açıklanması istendi.

Alithia’nın “13 De Vergi Kaçakçısı Milletvekili Var” başlıklı haberine göre, Vatandaşlar İttifakı, vergi kaçıran 13 milletvekili ve parti başkanı listesi olduğuna işaret ederek bu listenin de açıklanmasını istedi.

Habere göre İttifak tarafından yayımlanan açıklamada, vergi kaçıran vatandaş ve şirketler olduğunda isim listesinin yayımlandığına, ancak aynı konudaki isim listesi halen milletvekili ve siyasi parti başkanı olanlara ait olunca sümenaltı edildiğine vurgu yapıldı.

Hareket açıklamasında “Rüşvete karışanlar meclis ve partiler olduğu için isimlerinin kamuoyuna açıklanması söz konusu değil. Gelir Vergi Dairesi Müdürü’nü vergi kaçakçısı 13 milletvekili ve parti başkanının adını açıklamaya çağırıyoruz” vurgusu yapıldı.

Aynı gazete Rum Meclisi Denetim Komitesi’nin Maliye Bakanlığı tarafından iletilen en büyük 50 vergi borçlusu, Kurumlar Komitesi’nin de Lagarde listesi ile ilgileneceğini, Vergi Dairesi’nin de İsviçre’de hesabı olanlar listesiyle ilgili bilgileri araştıracağını yazdı.

Lagarde listesinin Hristofyas hükümeti döneminde de Kurumlar Komitesi’nin gündemine geldiğini, o zamanki hükümetin Komite’ye Lagarde listesinde Rumların isimleri olduğuna dair veri bulunmadığını söylediğini belirten gazete HSBC’nin İsviçre şubesi mevduat sahipleri listesinin (Lagarde listesi adıyla anılıyor) basına sızmasıyla, listede yaklaşık 350 Rum bulunduğunu yazdı.

Öte yandan Fileleftheros, Lagarde’ın listesinde yer alan HSBC İsveç şubesi müşterisi Rum veya “Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı” işadamı, şirket ve kıyı şirketi sayısının 308 olduğunu, bu bağlamda HSBC İsviçre şubesindeki 574 milyon Euro’nun da Güney Kıbrıs’la ilgisi bulunduğunu kaydetti.