Söz konusu tarihte Rum Ulusal Konseyi’nin sürekli toplantı halinde olacağı haber verildi.

Simerini “20 Ekim Kritik Tarih... O Gün Türkiye’nin Nereye Kadar Gideceği Ortaya Çıkacak... Ulusal Konsey Sürekli Toplantı Halinde Olacak” başlıklı manşet haberinde, Rum Yönetimi’nin, yayınladığı Navtex’in yürürlüğe giriş tarihi olan 20 Ekim günü Türkiye’nin “her şeyi havaya uçurmak mı istediğinin yoksa gerileme işareti mi göstereceğinin anlaşılacağı” kanaatinde olduğunu yazdı.

Gazete 20 Ekim günü sürekli toplantı halinde olacak Rum Ulusal Konseyi’nin durumu izleyip değerlendireceğini ve gerekli kararları almaya hazır olacağını, Rum Yönetimi’nin o tarihe kadar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tedbirlerini kaldırmasını sağlamak için bütün istikametlerdeki çabalarına devam edeceğini yazdı.

RUM ULUSAL KONSEYİ KRİZ MASASI GİBİ...

Haberi “Diplomatik Hararet... Navtex’in Yürürlüğe Girmesinin Ertelenmesi Hedefiyle Birçok Düzeyde Hareketler” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete, Rum Yönetimi’nin Navtex’in yürürlüğe girmesinin ertelenmesini sağlamak için siyasi hareketlilik içerisinde olduğunu, bu maksatla, aralarında Avrupalıların da bulunduğu, önemli ortaklarıyla temaslarına devam ettiğini, ancak bu çabaların sonuç verici olup olmayacağının henüz net olmadığını yazdı.

Gazete Rum Yönetimi’nin girişimlerinin sonuç veriyor göründüğünü, bunun da, daha kötüsünden kaçınılacağı konusunda temkinli bir iyimserlik yarattığını, bu çerçevede Rus Dışişleri Bakanlığı’nın dün Türkiye nezdinde müdahalede bulunduğunu yazdı.

Gazete Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yayımlanan ve “Kıbrıs sorununun çözümünde tek yanlı faaliyetler ve gövde gösterisi kabul edilemez, Kıbrıs’taki ve Doğu Akdeniz’deki durumu kötüleştirir” ifadelerine yer verildiğini yazdığı açıklamanın Rum tarafınca önemli bulunduğuna işaret etti.

Habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklaması Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Moskova’ya gönderdiği özel temsilcisi Sotos Zakheos ile Rusya Dışişleri Bakan Vekili Aleksei Meskov görüşmesinin ardından yayınlandı. Görüşme sırasında Rus-Kıbrıs ilişkileri ve bunların çeşitli alanlarda geliştirilmesi olasılıklarının ele alındığı, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili görüş alış verişinde bulunulduğu ve Doğu Akdeniz’deki durumun irdelendiği belirtildi.

GÜNEY’DEKİ RUS BÜYÜKELÇİ MOSKOVA’NIN GİRİŞİMİNİ RUM YÖNETİMİNE BİLDİRDİ

Fileleftheros “Moskova Zikretti... Ankara’ya Rus Girişimi ve Meydan Okumalarıyla İlgili Sert Açıklama” başlıklı manşet haberinde, Moskova’nın, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ankara nezdinde girişimlerde bulunduğunu, Rus Dışişleri Bakanlığı’nın da sert üslupla kaleme alınmış açıklaması ile gelişmelerle ilgili görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’nin dün TC Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduğunu, Güney Kıbrıs’taki büyükelçisinin de Rum Yönetimi’ne girişim hakkında bilgi verdiğini belirten gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Rus girişiminden memnuniyet belirttiğini kaydetti.

MÜZAKERELER BAŞLAYANA KADAR SÖZLÜ OLSA BİLE DESTEK ALMAK İÇİN YABANCI DEVLETLERLE TEMASLARA DEVAM EDİYORLAR

Politis “Moskova da Sert... Türk Faaliyetleri ‘Kabul Edilemez ve Tehlikeli” başlıklı haberinde Rum Yönetimi’nin,  Kıbrıs müzakereleri yeniden başlayana kadar Doğu Akdeniz’deki sözde “egemenlik haklarına” sözlü olsa bile destek almak  için yabancı hükümetlerle temaslarına devam ettiğini, ABD, İngiltere, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den sonra dün de Moskova’dan, (Dışişleri Bakanlığı’nın) destek açıklaması geldiğini yazdı.

ANASTASİADİS: “YANLIŞ YAPTIK... CESARET GÖSTERİP KABUL ETMEMİZ GEREKİR”

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü” nedeniyle, Kıbrıslı Türk öğrencilerin de eğitim gördüğü, Lefkoşa’nın Rum kesimindeki İngiliz Okulu’nda düzenlenen törende, yanlış yaptık dediğini yazdı.

Habere göre “Kıbrıs sorunu, bir dizi dış unsur nedeniyle kaçınılmaz olarak şekillenmiş olsa da biz Kıbrıslılar hata yaptık. Cesaret gösterip; iki toplum arasında yükselen gerilimin meydan okumalarını zamanında fark etmeyi başaramadığımızı ve bunun sonucunda toplumlararası ilişkilerin başkalaştığını kabul etmemiz gerekir” diyen Anastasiadis, KKTC’yi ve özellikle de Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili niyetlerinden vazgeçmeye ve bu yönde pratik ve özlü adımlar atmaya” çağırdı.

Alithia haberini “Başkan Türkiye’nin Özlü Adımlar Atmasını Umuyor... Rus Dışişleri Bakanlığı: Tek Yanlı Faaliyetler ve Güç Gösterisi Kabul Edilemez” başlığı altında özetledi.