Rum yönetiminin Taşınmaz Mal Komisyonu’na (TMK) başvuruların önünü almak için geçen yıl başlattığı KKTC’deki eski Rum mallarının Rum’dan-Rum’a satışlarında, “korkulanın” olmadığı, bu süreçte KKTC’deki eski malların bazı Rumlarca toplanıp TMK’ya topluca satılmadığı haber verildi.

Politis “Mal Sahibi Değişiyor Kıbrıslı Rumların Elinde Kalıyor... Kıbrıslı Rumlar Arasında İşgal Altındaki Toprak Ticareti Hareketli” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum Tapu Dairesi’nden elde ettiği, son 18 aydır yürürlükte olan Rum’dan-Rum’a uygulamasıyla ilgili istatistiki bilgileri aktardı.

Haberde Rum yönetiminin, KKTC’deki eski Rum mallarının mülkiyetinin TMK’ya geçmesini engellemek için Rum’dan-Rum’a satışlarda devir harcı almama uygulamasının hedefine ulaştığı, malların TMK’nın verdiğinden daha yüksek fiyata satılmasına karşın yine de fiyatların rayiç bedelinin altında kaldığı kaydedildi, özetle şunlar aktarıldı:

MAĞUSA

“Mağusa bölgesinde Aheritu (Güvercinlik), Dipkarpaz, Derinya, Salamis ve Ay. Theodoro (Çayırova)’da toplam yüz ölçümü 55 bin 246 metrekare olan 9 taşınmaz 2014’te 87 bin 625 Euro’ya Rumlara satıldı. Tapu Dairesi bu malların piyasa fiyatını 435 bin 275 Euro olarak hesaplıyor. Tapu, 2014’te Kıbrıslı Rum’dan Kıbrıslı Rum’a satılan toplan 124 taşınmazdan yalnız bu 9’unun piyasa fiyatını kaydetti.

Satışı yapılan 124 taşınmazdan 18’iyle ilgili ne satış fiyatı, ne de piyasa fiyatı belirtildi. Geriye kalan 105 taşınmaz yaklaşık 1 milyon 135 bin Euro karşılığı satılırken piyasa değeri 30 bin Euro olan Aheritu’daki bir tarla kuzenler arasında hibe yoluyla el değiştirdi.

Mağusa kazasında Rum’dan Rum’a satışı için Tapu’ya 22 işlem başvurusunda bulunuldu. Satılan taşınmazların toplam satış fiyatının 204 bin 705 Euro olduğu tahmin ediliyor. Bu köyler dışında Engomi (Tuzla), Kalopsida (Çayönü), Trikomo (İskele), Aşşa (Paşaköy), Milia (Yıldırım), Yalusa (Yeniereknöy), Ay. Triada (Sipahi) ve Ayio Nikolao’daki (Yamaçköy) Rum malları Rumlara satıldı, kapalı Maraş’taki değeri belirtilmemiş bir bahçe de hibe edildi. Kaza Tapu Dairesi’nde bu bahçe haricindeki bütün taşınmazların türleri ve alanları kaydediliyor. Avlulu evlerin satışının söz konusu olduğu Dipkarpaz, Aşşa, Engomi ve Yalusa dışında, sayılan diğer yerlerdeki satışlar tarla veya ağaç satışı yapıldı. Devir işlemi yapılan toplam alan 267 bin 616 metrekaredir.

Mağusa’da satılan taşınmazlardan Salamis’teki bir arsa satışı ilginçtir çünkü tanınmış bir inşaat şirketi tarafından özel bir şahsa 6 bin 266 Euro’ya satıldı.

LEFKOŞA

2014’ten 2015’in ilk 5 ayına kadar gerek taşınmaz değeri gerekse satış işlemi açısından birincilik, 45 satış 26 da takas işlemi yapılan Lefkoşa kazasında. Özellikle takas işlemleri ilgi çekicidir çünkü aynı şahıslar -yerinden edilmiş bir kişi ile inşaat şirketi- arasında yapıldı. Şirket özgür bölgelerdeki 395 bin Euro’luk binaları Trahona’daki (Kızılbaş/Kızılay)26 taşınmaz ile takas etti. Lefkoşa kazasında satılan diğer taşınmazlar Palekithro (Balıkesir), Galini (Ömerli), Petra (Taşköy), Yerolakko (Alayköy), Mia Milia (Haspolat), Palehori Morfu, Timbu (Kırklar), Argaki (Akçay),  Kalo Horio Kaputi (Kalkanlı), Skilura (Yılmazköy), Katokopya (Zümrütköy) ve Aşağı Zodya (Bostancı).  Bütün bu köylerde el değiştiren mallar toplam 487 bin 991 Euro’ya satıldı sadece Skilura’daki bir mal 100 bin Euro’nun üzerinde fiyatla satıldı.

GİRNE

Girne’de 28 taşınmaz devri yapıldı bunların sadece 12’sinin satış fiyatı kaydedildi (Toplam 85 bin Euro). Girne kazasındaki devirler tarlalar dışında; Aşağı Dikomo (Dikmen), Kormakiti (Koruçam), Vuno (Taşkent), Diorio (Tepebaşı), Ay. Ermolao (Şirinevler), Hartzia (Karaağaç), Asomato (Özhan) ve Ay. Amvrosio’da (Esentepe) konutlarla ilgilidir.

Larnaka kazasında tek bir tarla, o da Athienu’da (Kiracıköy) 2013 fiyatlarıyla çok düşük fiyata satıldı.

Kıbrıslı Rumlar arasındaki işgal bölgelerindeki 124 taşınmazın devir işleminden 4 tanesiyle ilgili işlem başvurusu Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin liderliğine seçilmesinden sonra yapıldı. Mecliste ifade edilen; işgal bölgelerindeki malları topluca satın alınıp, daha iyi fiyata satmak için tazminat komisyonuna başvurulabileceği yönündeki korkulara gelince. İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü Konstantinos Nikolaidis meclise, şu ana kadar yapılan hiçbir devir işlemiyle ilgili bu tür bir kuşku yaratacak bir bulgu edinilmediğini söyledi.”