Güney Kıbrıs’ta 2017 yılında enerji alanında yeni gelişmeler bekleniyor.

Simerini gazetesi “Kıbrıs MEB’inde Büyük Perspektifler” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Rum Meclisi Ekonomi Komitesi’nde bakanlığın bütçesinin ele alındığı sırada ve ardından gazetecilere yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre Lakkotripis, hidrokarbon araştırmalarına yönelik üçüncü tur ruhsat ihalesiyle ilgili raporların önümüzdeki haftalar içerisinde kendisine teslim edilmesini beklediğini belirtti.

Raporları aldıktan sonra bunları Rum Bakanlar Kurulu’na sunacağını ifade eden Lakkotripis, ardından ihalede teklif sunan şirketlerle müzakere döneminin olacağını anlattı.

Sözleşmelerin 2017 yılı başında imzalanmasının beklendiğini belirten Lakkotripis, Exxon Mobil ile Qatar Petroleum, ENI, Total gibi şirketlerin üçüncü tur ruhsat ihalesine katılmalarının Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki perspektiflerin göstergesi” olduğuna işaret etti.

Lakkotripis, Total’in 2017 yılında 11’inci parselde gerçekleştireceği sondajın önemine vurgu yaparak, bunun Zohr ile aynı morfolojideki ilk sondaj olacağını ve Zohr’un Güney Kıbrıs “MEB”ine uzanıp uzanmadığının inceleneceğini anlattı.

Bir soruya karşılık verdiği yanıtta hiçbir aşamada hidrokarbon konusunun Kıbrıs sorununun çözümü perspektifiyle ilişkilendirilmediğini söyleyen Lakkotripis, Türkiye’ye doğalgaz nakline ilişkin herhangi bir teknik-ekonomik araştırma yapılmadığını, ilgili verilere erişimin de olmadığını belirtti.

Lakkotripis, Güney Kıbrıs’a ihtiyaçların karşılanması amacıyla doğalgazın getirilmesi çabasında bir sonuç alınamaması üzerine Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi’ne (DEFA) sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatı altyapılarıyla ilgili çalışma hazırlaması talimatı verildiğini de söyledi.

Enerji Bakanlığı’nın hidrokarbon konusundaki stratejisine de değinen Lakkotripis, önceliklerin sözde “MEB”de daha fazla keşfin yapılması olduğunu belirtti.

Bu konuda ruhsatlara sahip olan Total ve ENI şirketleriyle görüşmelerin yapılmakta olduğunu söyleyen Lakkotripis, üçüncü tur ruhsat ihalesinin de değerlendirilmekte olduğunu ifade etti.

Lakkotripis, ikinci olarak “Afrodit” yatağının uygun bir şekilde değerlendirilmesi konusunda incelemeler yapıldığını; en çıkarlı seçeneğin Mısır’a boru hattıyla doğalgaz nakli yapılması şeklinde olduğunun görüldüğünü belirtti.

Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında doğalgazın taşınacağı EastMed denizaltı boru hattı projesine de değinen Lakkotripis, boru hattı inşasıyla ilgili çalışmalar yapan “IGI Poseidon” şirketinin Güney Kıbrıs, İsrail, Yunanistan ve İtalya’da projenin teknik-ekonomik verileriyle ilgili sunumlar yaptığı bilgisini verdi.