Fransız TOTAL şirketinin, 2017 yılının başından itibaren, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi- MEB” içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı dört sondajın denizden ve karadan desteklenmesi için, “EDT Offshore” isimli Rum şirketiyle işbirliğinde bulunacağı ve Limasol limanını da üs olarak kullanacağı haber verildi.

İlk sondajın, 2017 yılının başında 11’inci parseldeki “Onisiforos” hedefinde gerçekleştirilmesinin planlandığını yazan Fileleftheros gazetesi, “Onisiforos” hedefinde, en az 12’nci parselde bulunan Afrodit yatağına benzer, önemli bir doğal gaz yatağı bulunmasının beklendiğini belirtti.

Öte yandan gazete, ilk sondajın “Eratosthenis” deniz altı dağının etrafındaki bölgenin jeolojisiyle ilgili çok önemli ek bilgiler vereceğinden, oldukça önemli olarak addedildiğini de kaydetti.

EDT Offshore şirketinin, Limasol limanındaki tesisleri ve nitelikli filosuyla, Amerikan Nobel Energy şirketinin gerçekleştirdiği iki sondaja da hizmet verdiğini anımsatan gazete, şirketin İsrail ve Mısır MEB’lerinde gerçekleştirilen sondajlara da destek verdiğini ifade etti.

EDT Offshore şirketinin Total şirketi tarafından, uluslararası ihaleye çıkılması suretiyle seçildiğini yazan gazete, şirketin tesisleri içerisinde, Limasol limanındaki helikopter pisti ile özel yüzer tesisin bulunduğunu da belirtti.

Öte yandan “elindeki bilgilere dayanarak”, EDT Offshore ile yapılan anlaşmanın, 2018 yılının sonuna kadar tamamlanması öngörülen dört sondaj için, şirket tarafından destek hizmetleri vermesini öngördüğünü kaydeden gazete, bu durumun Fransız şirketin sondaj programını da ifşa ettiğini ifade etti.

Total ile EDT Offshore arasındaki anlaşmanın, Rum hükümetinden yetkililerin de katımıyla, bugün öğleden sonra iki şirketin başkanı tarafından imzalanmasının beklendiğini yazan gazete, EDT Offshore şirketinin, 30 yıldan fazla bir süredir, Limasol Limanını üs olarak kullanmakta olduğunu belirtti.

Gazete, Total şirketi icra kurulu başkanının, şirketin sondaj programı, aynı zamanda hedefleri ve faaliyetleri hakkında Rum Yönetimi Başkanı ve Rum Enerji Başkanını üst düzeyde bilgilendirmek için, önümüzdeki haftanın sonunda Güney Kıbrıs’a gideceğini de ekledi.

PETROL ŞİRKETLERİNDEN BİR HAFTA İÇERİSİNDE ZAMAN TAKVİMİ SUNMALARI İSTENDİ

Öte yandan gazete, başka bir haberinde ise, dün İçişleri ve Enerji Bakanlarıyla gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir toplantıda, Larnaka bölgesinde bulunan ve Vasiliko bölgesine taşınmaları gündemde olan petrol şirketlerinden, Larnaka’dan taşınabileceklerini düşündükleri zamana ilişkin olarak, bir hafta içerisinde ortaya bir zaman takvimi koymalarının istendiğini belirtti.

Petrol şirketlerinin Larnaka’dan 1 0cak 2017 tarihinde taşınmalarına ilişkin bir kararname bulunduğunu anımsatan gazete, devamla, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, şirketlerin ocak ayına kadar Larnaka’dan taşınmasının mümkün olmadığını söylediğini ekledi.