Yunanistan’ın Osmanlıdan bağımsızlığını kazandığı tarih olan 25 Mart 1821’in yıldönümü dolayısıyla, Güney Kıbrıs’taki bütün şehirlerde bugün törenler düzenleneceği haber verildi.

Rum Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından organize edilen ve öğrencilerin gerçekleştireceği resmigeçidin, saat 11.00’de, Lefkoşa Rum kesimindeki Yunanistan Büyükelçiliği konutu karşısında yapılacağını yazan Alithia gazetesi, resmigeçidi, Eğtrim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis ile Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos’un eşlik edeceği Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in selamlayacağını haber verdi.

MESAJLAR

Gazeteye göre, Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis, gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “özgürlük ve adalet değerlerini dayanak almış Yunan devletinin temelini atan mücadeleyi onurlandırmakta olduklarını” söyledi.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru da gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “25 Mart 1821 yıldönümü dolayısıyla, bağımsız Yunan devletini meydana getirme temellerini atmış olan Yunan halkının kahramanca ayaklanmasını şükranla andığını” söyledi.

Omiru, 25 Mart 1821 ayaklanmasının, kendi mücadeleleri açısından kılavuz ve aydınlatıcı olduğunu da ileri sürdü.

Fileleftheros gazetesine göre ise, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, 25 Mart yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kıbrıs sorununa da değindi ve Kıbrıs sorununda her hangi bir çözümün talep edilmediğini söyledi. Gazeteye göre Pavlopulos, “özellikle Hellenizm ve bunun mücadelelerini andıkları zaman, Kıbrıs’ı da unutmamaları gerektiğinin borçları olduğunu ve yabancı asker işgali trajedisinin var olmaya devam ettiği Kıbrıs için, kalıcı olması amacıyla, derhal yaşayabilir bir çözüm bulunması gerektiğini” söyledi.

Pavlopulos, “ancak herhangi bir çözümden değil, bütün boyutlarıyla Uluslararası Hukuk ve Avrupa hukukuyla uyumlu bir çözümden söz ettiğini” ekledi.

Simerini gazetesi ise haberinde, AKEL, DİKO, Vatandaşlar İttifakı, Rum Ekologlar ve Çevreciler aynı zamanda EDEK’in de gün dolayısıyla mesajlar yayımladıklarını yazdı.