Alihtia ve diğer gazeteler, 4 Kıbrıslı Türk’ün Rum Yönetimi aleyhine Yüksek Mahkeme’de açtığı dava prosedürünün devam ettiğini; mahkemenin Rum Yüksek Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Dimitris Dimitriu’yu ifadeye çağırdığını ancak Dimitriu’nun, önümüzdeki AP seçimleri nedeniyle Brüksel’de olacağı gerekçesiyle ifade tarihinin değiştirilmesini istediğini haber verdi.

Dimitriu, Rum Haber Ajansı muhabirinin Rum Meclisi İçişleri Komitesi’nin 4 Kıbrıslı Türk ile ilgili dünkü toplantısına ilişkin sorusunu yanıtında, “Meclis’in ihdas ettiği, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği hamili Kıbrıslı Türklerin otomatikman seçmen listesine eklenmesiyle ilgili yasa tahtında seçme haklarını elde edemedikleri için dava açtılar” dedi.

Habere göre, Dimitriu, ihdas edilen yasanın Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği olan ancak Rum Nüfus Dairesi’nde ikamet yerleri “Cumhuriyet”in otoritesi altında olmayan bölge olarak kayıtlı bulunan Kıbrıslı Türklerin otomatikman seçmen listesine eklenmesini öngördüğünü söyledi. Bu kapsamda yaklaşık 59 bin Kıbrıslı Türkün otomatikman seçmen listesine girdiğini ancak davacı 4 Kıbrıslı Türkün bunlar arasında olmadığını anlattı. 

Dimitriu davacı 4 kişiden 3’ünün daimi ikamet adresinin Güney Kıbrıs olduğunu, birinin ise ikamet kaydı bulunmadığını belirterek, “yasa, ikamet adresinin özgür bölgelerde değil, Cumhuriyet’in otoritesi altında olmayan bölgelerde olmasını öngörüyor” dedi.

Gazete, 1974 öncesinden beridir Rum tarafında yaşayan 3 Kıbrıslı Türk’ün, kimlik belgesi almak için başvuru yaptıklarında Rum devlet dairelerinin, adreslerini eklemeyi ihmal ettiği şikayetiyle dava açtığını yazdı.

Habere göre, Dimitriu, halen birçok duruşması gerçekleşen bu davanın, önümüzdeki AB seçimlerine kadar tamamlanıp tamamlanmayacağını bilemediğini de sözlerine ekledi.