Rum Başkanlığı’nın kayıplarla ilgili iki etkinlik düzenleyeceği haber verildi.

Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 21 ve 28 Temmuz tarihlerinde yapılacak iki törende 1974’te hayatını kaybeden 610 kayıp Kıbrıslı Rum’u onurlandıracağını yazdı.

Habere göre, konuyla ilgili açıklama yapan Rum Başkanlığı İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, 610 kişiden 149’unun kimlik tespitlerinin yapıldığını ve yeniden gömüldüğünü belirterek, bu kişilerin artık “istila” sırasında hayatını kaybeden olarak kabul edildiğini söyledi.

610 kişiden 116’sının yetişkin kadın ve küçük kızlardan oluştuğu bilgisini veren Fotiu, 18 yaş altındakilerin sayısının 30, en küçük kaybın ise kimlik tespitinin yapıldığı ve diğer aile mensuplarıyla birlikte gömüldüğü 7-8 aylık bir bebek olduğunu ifade etti.

Her iki etkinliğe 610 kişinin ailelerinin çağrılacağını söyleyen Fotiu, bu şekilde Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) görev yapan askerlerden başlayarak 1974 kayıpları için yapılan onurlandırmaların tamamlanacağını belirtti.

Anastasiadis’in 10 Ekim tarihinde Atina’ya giderek, Kıbrıs’ta hayatını kaybeden 77 Yunan kaybı onurlandıracağını ifade eden Fotiu, bu 77 kişiden 16’sının RMMO, 61’inin de Yunan Alayı’nda görev yaptığı söyledi.

Fotiu, şimdiye kadar 15’i 1974’te, 2’si 1963-67’de hayatını kaybeden 17 Yunan kaybının kimliklerinin tespit edildiğini belirtti.

Haberde, Atina’daki törene Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un da katılmasının beklendiği aktarıldı.

“1974 KAYIPLARININ EŞLERİNİN ÖDENEKLERİ KESİYORLAR”

Öte yandan Fileleftheros’ta yayınlanan bir haberde, kayıp eşlerine verilen bakım ödeneğinin kesildiğine dair bilgilerin kayıp yakınları arasında rahatsızlık yarattığını yazdı.

Habere göre, Rum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeta Emilianidu, Rum Bakanlar Kurulu’nun, kayıpların ebeveynlerinin bakımını kapsayan bir plan hazırlamaya karar verdiğini ifade etti.

Rum Meclisi Göçmenler ve Kayıplar Komitesi Başkanı Skevi Kukuma ise planın hala hazırlanmamasına ilişkin hayal kırıklığını dile getirirken, kayıpların eşlerinin plana dahil edilmemesine ilişkin öfkesini aktardı.