Raif DOĞRU

Diyalog’un sorularını yanıtlayan Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Socratis Hasikos, kuzeydeki Rum mülklerinin ‘gerçek sahibinin izni olmadan’  alım ve satımının Kıbrıs Cumhuriyeti kanunlarına göre yasak olduğunu ve 7 yıla kadar hapislik öngördüğünü söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakerelerin ilerlediği bu dönemde, kuzeydeki Rum mülklerinin alım veya satışının yapılmamasını isteyen Hasikos “Kıbrıslı Türklerden ricam; özellikle içinde bulunduğumuz bu hızlı müzakere sürecinde Kıbrıslı Rumlara ait mülklerin alım ve satışını yapmamalarıdır” dedi.

Hasikos, kuzeyde mülkü bulunan Rumlara da  seslenerek “onlar da mülklerini satmak için herhangi bir yere başvurmasınlar. Kıbrıs sorunu çözülünceye kadar beklesinler”dedi.

Mülkün gerçek sahibinin izni olmadan, alım ve satışın yanı sıra kiraya vermenin veya kiralamanın da yürürlükteki kanuna göre suç teşkil ettiğini söyleyen Hasikos, bu tür girişlimlerde bulunulmamasını istedi.

Hasikos “Kıbrıs Türk liderliğinin bu konularda bugüne kadar kendi halkına herhangi bir uyarıda bulunmamasını nasıl karşılıyorsunuz?” sorusuna “Türk liderliğinin ne yaptığı, ne söylediği beni ilgilendirmez” yanıtını verdi.

Hasikos “Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde herkes 1974 öncesindeki mülklerine dönebilecek mi?” sorusunu yanıtlarken şöyle dedi:

“Bu konu müzakere masasındadır ve ne olacağı konusunda kararı liderler verecektir. Onların gündemindeki bir konu hakkında yorum yapmak ve sürece olumsuz bir etki yapmak istemiyorum. Bir süre daha beklemeliyiz.”