Güney Kıbrıs’ta dün gerçekleştirilen etkinliklerle Yunan cuntasının 15 Temmuz 1974 tarihinde yaptığı darbenin kınandığı, hayatını kaybedenler için anma törenlerinin yapıldığı haber verildi.

Alithia gazetesi, Lefkoşa Rum kesimindeki Ay. Konstantinos ve Eleni Kilisesi’nde Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos ile ABD Başpiskoposu Dimitrios yönetiminde ayin düzenlendiğini yazdı.

Ardından Ay. Konstantinos ve Eleni Mezarlığı’nda anma töreninin yapıldığını kaydeden gazete, Rum Meclis Başkanı Dimitris Silluris’in de bir konuşma yaptığını belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 1974 darbesi dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, demokrasi, yasallık ve özgürlük için hayatlarını verenleri andıklarını belirtti.

Anastasiadis, bu kişilerin anısına saygı olarak Kıbrıs sorununda, vatanın, halkın ve kurumların birliğin sağlayacak, insan hakları ve AB normlarına saygı duyacak üzerinde anlaşmaya varılmış ve adil bir çözüme ulaşılması yoluyla “istila ve işgalden” kurtulmak için verilen mücadelenin yoğunlaştırılması gerektiğini savundu.

“İşgalin lanetinden kurtulmayı başarmak için” halk ve liderlik olarak birlik olmaları gerektiğini ileri süren Anastasiadis, bu hedefe en kısa sürede ulaşmak için var gücüyle çalışacağını söyledi.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum Meclis Genel Kurulu’nun da dünkü otumda darbeyi kınadığını yazdı.

Gazeteye göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, birinci önceliklerinin adanın yeniden birleşmesi olmaya devam edeceğini belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, stratejik hedeflerine bağlı kalmaları ve Kıbrıs sorununun çözümü olana kadar mücadele etmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi.

cna_f767e88055fc2436c893fbe26cde38934.jpg

DİKO Milletvekili Hristiana Erotokritu, “Türk istilasının oldubittilerini hiç kabul etmeyeceklerini ifade etti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni muhafaza etme ve güçlendirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Kıbrıs sorunundaki icraatlara ve gelişmelere ilişkin derin endişelerini dile getirdi.

Dayanışma Hareketi Milletvekili Mihalis Yorgallas, darbeyi organize edip gerçekleştirenlerin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet varlığının yıkımına” yol açtığını savundu.

Çevreciler Ekologlar –Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, ardı ardına gelen hataların her siyasi liderliğin özgürlük ve demokrasi kahramanlarının büyük fedakarlığını yönetmedeki yetersizliğini ortaya koyduğunu söyledi.

ELAM Başkanı Hristos Hristu ise darbeden bahsetmekten kaçınarak, iç çekişmelere sebep olan ve “Atilla’nın Kıbrıs’a gelmesine” yol açan trajik hatalardan ve kayıtsızlıklardan bahsetti.

Öte yandan Haravgi gazetesi AKEL’in dün darbeyi kınama etkinliği düzenlediğini yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Kirpianu buradaki konuşmasında “Kıbrıs’a karşı işlenen çifte suçtan ve suçlulardan konuşmaktan vazgeçmeyeceklerini” söyledi.

cna_fca0ff8966a394c248a7ee0f66f199c86.jpg