Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri ile birlikte, New York’taki BM merkezinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon  ile gerçekleştirilen görüşmeye katılan Komitenin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, “Genel Sekreter Ban’ın, BM’nin Kayıp Şahıslar Komitesi’ne uluslararası örgütün arşivlerine erişim hakkı tanımasına dair kararını doğruladığını” açıkladı.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Nestoros, geçtiğimiz Kasım ayında konuyu Kayıp Şahıslar Komitesi’nin gündemine getirdiğini, bunun diğer üyeler tarafından da benimsendiğini ve Komite’nin 3’üncü üyesinin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin talebini yazılı olarak BM’ye ilettiğini dile getirdi.

Bir süre sonra, BM’nin bu talebe olumlu yanıt verdiğini ifade eden Nestoros, Genel Sekreter Ban’ın New York’taki görüşmelerinde kendilerine BM’nin Ledra Palace’taki arşivine erişim hariç, 1963-74 olaylarıyla ilgili olarak BM’nin her türlü dosyasına erişebileceklerini kendilerine söylediğini aktardı.

Gazeteye açıklamasında, Komite’nin çalışmalarıyla ilgili gelişmelere de değinen Nestoros, 35 askeri bölgeyle ilgili kendilerine kazı izni verildiğini ve kazdıkları ilk dört bölgeden sadece Ay. Demet’teki (Metehan) olmak üzere, bir tanesinde kemik bulduklarını ifade etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nde ve uluslararası forumda ele alınmayan önemli bir meselenin de “Türk Ordusu tarafından kayıplara ait kemiklerin toplanması” konusunda bilgi verilmesi olduğunu dile getiren Nestoros, bu yerlerin bulunması için Türk Ordusunun arşivlerine erişim hakkı elde etmek için BM Genel Sekreteri’nin kendilerine yardım etmesini beklediklerini de dile getirdi.

Bunun olumlu bir hareketten ibaret olacağını ifade eden Nestoros, bunların muhtemelen özel korunan bazı alanlarından ibaret olacağını iddialarına ekledi.

2017 yılında analiz yapılması için depolarda yeterli kayıp kemiği bulunmadığını ve yeni kemikler tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Rum üye, 800’ü Kıbrıslı Rum 200’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere yaklaşık bin kayıp kişiyi aramakta olduklarını ifade etti.

Bugüne kadar 649 kimlik tespiti yapıldığını da dile getiren Nestoros, BM Genel Sekreteri’nin yaptıkları görüşmede Kıbrıs sorununa atıfta bulunup bulunmadığının kendisine sorulması üzerine ise, “Ban’ın kendilerine iyi bir ortam bulunduğunu ancak sürecin düşük tempoda ilerlediğini söylediğini” aktardı.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Nestoros’un Ban ile görüşmesinde, kendisine, kayıpların akıbetinin belirlenmesi konusunun kritik bir aşamada olduğunu ve Komite’nin programının önümüzdeki iki yıl içerisinde, olumsuz bir şekilde etkilenme tehlikesi olduğunu ilettiğini aktardı.

Gazete Nestoros’un “İşgal altındaki bölgelerde Kıbrıslı Rum kayıpların kemiklerinin tespitinin günden güne dramatik bir şekilde azaldığını, Kıbrıslı Rumlara ait toplu gömü yerlerinin işgal birlikleri tarafından başka yerlere taşındığını, öte yandan Türk Ordusu’nun,, savaş alanlarından gerçekleştirdiği toplamaların akabinde, Kıbrıslı Rumların gömüldüğü toplu mezar yerlerini göstermek için işbirliğinde bulunmayı reddettiği” iddialarında bulunduğunu da ekledi.

ANASTASİADİS BM’NİN KARARINDAN MEMNUN

Öte yandan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Birleşmiş Milletlerin, kayıpların akıbetinin belirlenmesi çabasının hızlandırılması ve daha etkin bir hale gelmesi için, Kıbrıs’taki BM Barış Gücünün arşivlerini Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kullanımına sunma kararını selamladığı ifade edildi.

Gazeteye göre konu hakkında yazılı açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in durumdan memnun olduğunu, çünkü BM’nin kararının Rum hükümetinin girişimlerinin ve talebinin sonucunda meydana geldiğini öne sürdü.

Gazeteye göre Papadopulos, Anastasiadis’in, işbirliği yapması ve Türk Ordusunun arşivlerini Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kullanımına sunması için, Türkiye’ye yönelik talebin de aynı karşılığı bulmasını beklediğini sözlerine ekledi.