Avrupa Birliği’nde, 14 Eylül’de Kıbrıs’taki liderler tarafından yapılan ortak açıklamanın, olumlu karşılandığını belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “AB, 2016 Yılında Kıbrıs Sorununun Çözümüne İlişkin Son Düzlükte” başlıklı haberinde, Kıbrıs’taki liderlerin, 14 Eylül tarihinde yapmış oldukları ortak açıklamanın AB içerisinde “coşku” yarattığını ayrıca her  iki tarafın, Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin olarak son düzlüğe girdiği değerlendirmesinin yapılmasına neden olduğunu yazdı.

Gazete, bir AB kaynağına dayanarak, ortak açıklamanın iki kazanç olarak algılandığını, bunlardan bir tanesinin, Akıncı ve Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ın şahsen müdahil olmasını talep etmesinin olumlu olarak değerlendirilmesi olduğunu belirtti.

Habere göre aynı kaynak, Ban’ın müdahil olmasının değerlendirilmesi yöntemine ilişkin ayrıntı vermekten kaçındı.

Gazete, haberinde ayrıca iki tarafın, 2016 yılı içerisinde çözüme varma hedeflerini yinelemesinin de “zaman takvimi” olarak algılandığını yazdı.

AB çevrelerinin uzun zamandan beridir zaman takvimi belirlemeye çalıştığını da yazan gazete, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Anastasiadis’e gönderdiği 27 Haziran 2016 tarihli  mektupta, Kıbrıs sorununa 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması temennisinin de tesadüf olmadığını belirtti.

Habere göre, AB çevreleri ayrıca Kıbrıs sorununun çözümü için geri sayımın başladığını düşünüyor.