“Kıbrıs Bankası” Başkanı Joseph Ackermann’ın AB’nin Kıbrıs sorununun çözümünü düşük faizli uzun vadeli kredilerle finanse etmesi gerektiği açıklamasına bazı Rum siyasi partilerin tepki gösterdiği bildirildi.

Simerini ve diğer gazetelere göre Vatandaşlar İttifakı, Ackerman’ın ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin benzer açıklamalarının, Rum yönetiminin bulunacak çözümün doğal gaz gelirleri ve kredilerle finanse edilmesine yöneldiğini düşündürdüğüne dikkat çekti. Vatandaşlar İttifakı, böyle bir şeyin matematiksel olarak Rum ekonomisini daha da kötüleştireceğine dikkat çekti.

Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği, Ackerman’ın aslında yeni bir memorandum önerdiğini belirterek “çözümün ekonomik parçası çok kritiktir. Ancak çözüm söylemi uğruna, vatanımıza ilave külfet getirilmemelidir.

Gelecekteki doğal gaz gelirinin bir kısmının bu amaca kanalize edilmesini de, Kıbrıs’ın yeniden bir çeşit memorandumla borçlanmasını da kabul etmeyeceğiz” görüşünü ortaya koydu.

ELAM ise düşük faizle olsa bile herhangi bir kredi alınmasına karşı olduğunu belirterek “Bu, halkın çoğunluğuna, yani Kıbrıslı Rumlara yüklenecek. ELAM olarak Kıbrıslı Rumların hiç kimseye, sorumlusu olmadıkları bir tazminat ödemesini kabul etmeyeceğiz. Sayın Ackermann düşük faizli kredi alabiliyorsa ve bu kadar çok ilgiliyse, pekâla Erdoğan’a başvurabilir” ifadesini kullandı.