AB Enerji Komiseri Maros Sefçoviç Doğu Akdeniz’in doğru kalkındırılması durumunda AB’nin önemli enerji sağlayıcısı olabileceğini belirtti.

Politis ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’a resmi ziyarette bulunan AB Enerji Komiseri Maros Sefçoviç’in dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le görüştüğünü yazdılar.

Gazete, Sefçoviç’in dün Lakkotripis’le gerçekleştirdiği görüşmede Güney Kıbrıs ve bölgenin AB’nin enerji güvenliğinin sağlanmasına katkısı ve doğal gaz kaynakları ile boru hatları konularının ele alındığını belirtti.

Habere göre Sefçoviç basına açıklamasında, Doğu Akdeniz’i Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanması açısından çok önemli gördüklerini ve bu enerji kaynaklarının bölgenin ve Avrupa’nın yararına gelişmesi için Güney Kıbrıs’la çok yakın işbirliği yapılması gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Doğal gaz kaynaklarının gelecekte Avrupa’ya taşınması konusundaki düşüncesinin sorulması üzerine ise Sefçoviç, söz konusu doğal gaz yataklarının miktarının binlerce milyar metreküp olduğunu, Avrupa’nın yıllık tüketiminin 400-400 milyar metreküp olduğunu belirterek bu çerçevede Doğu Akdeniz’deki yatakların öneminin görülebildiğini vurguladı.

Sefçoviç, bundan sonraki gelişmelerin, bu kaynakların miktarının gerçekten ne kadar oluğunun kesinleşmesi ve gerek bölge gerekse Avrupa için bunların değerlendirilmelerinin en ekonomik yolunun bulunması olduğunu belirtti.

Sefçoviç ayrıca, Komisyon’un Şubat ayında Avrupa için yeni sıvılaştırılmış doğal gaz stratejisini sunacağını ve bu stratejide Akdeniz’in çok önemli tedarik kaynaklarından biri olarak görüldüğünü vurguladı.

Gazete, Lakkotripis’in ise açıklamasında AB Komisyonu’nun Güney Kıbrıs için onayladığı üç proje aracılığıyla verdiği destek için Sefçoviç’e teşekkürlerini iletti.

Lakkotripis, Komisyonun desteklediği projelerden ilkinin “İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın elektrik şebekelerini birleştirecek Euro Asia Interconnector deniz altı kablo döşeme projesi, ikincisinin ise bölge yataklarının Girit üzerinden Yunanistan’a ulaşması için boru hattı döşeme projesi olduğunu” belirterek üçüncü unsurun ise iç engellerin kaldırılması olduğunu vurguladı.

Gazete, Sefçoviç’in dün ayrıca Rum Enerji, Ticaret ve Turizm Parlamento Komitesi ile Dışişleri ve AB İlişkileri Komiteleriyle de temaslarda bulunduğunu belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Sefçoviç’le görüşmesinde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gazdan faydalanması konusunun Kıbrıs sorununu çözmesi için teşvik olacağını söylediğini yazdı.

Habere göre, bazı şirketlerin Türkiye üzerinden borularda doğal gaz taşınması için Güney Kıbrıs’a başvurduklarını belirten Anastasiadis, Kıbrıs sorunu çözülmeden bunun mümkün olmayacağını da vurguladı.