Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye ve Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine odaklanması gerektiği, bu yüzden de Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) her iki tarafın yürüttüğü faaliyetlerin durdurulması amaçlı “gayrı resmi bir moratoryum” ilan edilmesini öngördüğü iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “AB: MEB’de Gayrı Resmi Moratoryum ve Hemen Çözüm” başlıkları altında verdiği haberinde, AB’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde Türkiye ve Güney Kıbrıs’ın doğal gaza ilişkin yürüttükleri faaliyetleri karşılıklı sona erdirmelerini sağlayacak “gayrı resmi moratoryum” ilan edilmesini öngördüğünü yazdı.

Gazete, bu düşüncenin AB’ye, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından “aşılandığını” belirtti. Eide’nin bu düşüncesinin AB’yi etkilemeyi başardığının en büyük göstergesinin ise Avrupa Parlamentosu’nun Eide’yi, Dışişleri Komitesi’nde Kıbrıs sorunu ve bu konuya ilişkin görüşlerini aktarmak üzere davet etmesi olduğu iddia edildi.

Bu düşüncenin AB’de yer bulmasında İngiltere’nin de etkisi olduğunu öne süren gazete, Eide’nin bu tutumuyla, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal egemenlik haklarıyla Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın MEB’inin işgalini aynı kefeye koyduğu” iddiasında bulundu.

Gazete ayrıca, Eide’nin Kıbrıs sorununun yanı sıra doğal gaz ve hellim gibi birçok konuda görüş beyan ettiğine dikkat çekerek Eide’nin Brüksel’e ilettiği tezlerin Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının istedikleri doğrultusunda olmasından ötürü Rum Yönetimi’nin “başını ağrıttığı” yorumunda da bulundu.