Brüksel’in de, Kıbrıs sorununa 2016 yılı içerisinde çözüm bulunması için uğraştığı ve bu çerçevede, Avrupa Komisyonu teknik ekiplerinin, Kıbrıslı Türklerin AB Müktesebatı’na uyumunun sağlanmasını yönlendirdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Brüksel’de Kıbrıs sorununun olası çözümünün işlevselliğinin, daha ilk günden garanti altına alınması için uğraş verildiğini ve Güney Kıbrıs’ın, Avrupa Komisyonu tarafından tevdi edilen ön hazırlık çalışmalarına “yeşil ışık yaktığını” yazdı, bu bağlamda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e gönderdiği mektubu ifşa etti.

Gazete, “AB 2016’da Çözüm İçin Hamle Yapıyor” başlığıyla edindiği bilgilere dayanarak aktardığı haberinde, Juncker’in Anastasiadis’e 27 Haziran’da mektup gönderdiğini ve mektupta, prosedürün, 10. Protokol zemininde yönlendirildiğini kaydettiğini yazdı.

Gazete, güvenilir bir kaynağın, Juncker’in komisyondakilere, 2016 yılı içerisinde olası çözüm savıyla, Kıbrıslı Türklerin AB Müktesebatı’na uyum sürecini hızlandırmaları talimatını verdiğini ve çözüm olması halinde, Kıbrıslı Türklerin müktesebata “mümkün olan en iyi derecede” uyum sağlamış olması gerekeceğini belirttiğini kaydetti.

Habere göre aynı kaynak, Komisyon’un teknik ekiplerinin geçen hafta adaya gelerek, Kıbrıslı Türklerin bitki sağlığı konusundaki normlara uyumu için bazı yönlendirmeler yaptığını açıkladı.

Gazete, Juncker’in mektubunda, Anastasiadis’e yönelik iki olumlu teyit bulunduğunu, mektupta; “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin etkin kontrolü altında olmayan Kıbrıs Cumhuriyeti bölgelerinde, AB Müktesebatı’nın uygulanmasının ertelenmesine, 10. Protokol uyarınca son verilecektir” ifadesini kullandığını kaydetti, KKTC’yi, “Kıbrıs Cumhuriyeti” bölgesi olarak değerlendirdiğine de vurgu yaptı.

Habere göre Juncker, mektubunda, Komisyon’un, iki toplumlu alt komitelerin çalışmasıyla ilgili faaliyetlerinin, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ötesindeki bölgelerde bulunan herhangi bir kamu otoritesini tanıdığı şeklinde algılanmaması gerektiğinin de altını çizdi.

Juncker, mektubunda ayrıca, 2016 yılı içerisinde birleşik bir Kıbrıs için çözüm olmasını umduğunu dile getirdi.

Gazete, bir AB kaynağının, Güney Kıbrıs’ın bu mektubun bir sonucu olarak, Nisan ayındaki 10. Protokol odaklı görüşmelerde çıkan anlaşmazlık nedeniyle dondurulan konular arasında bulunan, “Olası bir çözümün işlevselliğinin ilk günden garanti altına alınması” ve “Kıbrıslı Türklerin AB Müktesebatı’na uyumunun sağlanması” için Komisyon’a yeşil ışık yaktığını açıkladığını yazdı.