AB Komisyonu ile Türkiye Hükümeti’nin, 79 milyon Türk vatandaşına Ekim ayına kadar vize serbestisi sağlanması için, Vize Muafiyeti Yol Haritası’na kayıtlı 72 kriterin yerine getirilmesine yönelik ortak çaba gösterdiği kaydedildi.

Fileleftheros gazetesi “AB-Ankara Ekim’de Vize Serbestisi Öngörüyor” başlığıyla aktardığı Brüksel çıkışlı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak, Komisyon teknokratlarının, Erdoğan Hükümeti’nin yetkilileriyle birlikte, Türkiye’deki Terörle Mücadele Yasasıyla ilgili problemin ve bu yasanın kapsamının, ifade özgürlüğünün korunabileceği şekilde daraltılması bağlamında birtakım öneriler tartıştıklarını öne sürdü.

Gazete, yasada bazı unsurlara odaklanıldığını; bir yandan Terörle Mücadele Yasası’ndaki temel unsurların etkilenmemesine, diğer yandan da AB’nin, yasanın kapsamıyla ilgili endişelerinin giderilmesine yönelik yapıcı görüşmeler yapıldığını savundu.

KOMİSYON TÜRKİYE-AB ANLAŞMASIYLA İLGİLİ İKİNCİ RAPORUNU DÜN YAYINLADI

Gazete devamla, AB Komisyonu’nun, Türkiye - AB Mülteci Anlaşması’yla ilgili ikinci raporunu dün yayınladığını yazdı.

Habere göre raporda, 72 kriterden yedisinin henüz yerine getirilmediğine değinilirken, Yunanistan’a mülteci akımında azalma olduğuna vurgu yapıldı.

Gazete, raporun Kıbrıs ayağında ise, bir yandan adli işbirliği konusunda olumlu ifadeler bulunduğunu, diğer yandan ise Güney Kıbrıs’ın, Geri Kabul Anlaşması konusunda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’e 6 Mayıs’ta göndermiş olduğu mektuba rağmen savunmasız bırakıldığını yazdı.

Haberde, raporda, Türkiye’ye, tüm AB üyesi ülkelerle cezai soruşturmalar konusunda adli işbirliği yapması çağrısında bulunulduğu, ancak Türkiye’nin Güney Kıbrıs ile Geri Kabul Anlaşması’nı imzalamayı reddettiğine değinilmediği kaydedildi.

Gazete, raporda ayrıca, Türkiye-AB Gümrük Birliği Anlaşması’nın, Türkiye bu anlaşmayı Güney Kıbrıs ile temel şekliyle uygulamamasına rağmen yükseltilmeye çalışıldığını öne sürdü.