Fileleftheros gazetesi: “Türkiye ‘Beyaz Güvercin’ – Komisyon Raporu: Kıbrıs Sorununda Suçlardan Arındırdı – Kıbrıs Kaynaklı Yükümlülüklerle Eli Kurtardık” başlıkları altında verdiği haberinde, AB Komisyonu’nun Türkiye raporunun Türkiye’yi tam anlamıyla “suçlarından arındırdığını” iddia etti.

Yarın yayınlanması beklenen raporda, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerini ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin çabalarını desteklediği şeklinde ifadelerin yer aldığını belirten gazete, buna karşın bir önceki taslakta tamamı bulunmayan Türkiye’nin Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerinin bu raporda tamamıyla yer aldığını savundu.

Raporda Türkiye’nin devam eden desteğinin sürmesinin önemine dikkat çekildiğini yazan gazete, Türkiye’nin Güney Kıbrıs karşısındaki sözde yükümlülüklerine değinerek “bu eli kurtardığı” yorumunda bulundu.

Habere göre raporda, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’den (MEB) kuşku duyan eylemlere giriştiği belirtilerek AB üyesi devletlerin kara suları ve hava sahanlığındaki egemenlik haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu.

Gazete, Türkiye’nin Ek Protokolü uygulamayı ve Güney Kıbrıs’la ilişkilerini normalleştirmeyi reddettiğinin ve Güney Kıbrıs’ın birçok örgüte üyeliğini veto ettiğinin de raporda belirtildiğini ileri sürüdü.

Habere göre raporda ayrıca, Türkiye’nin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin arşivlere ve askeri bölgelere erişiminin sağlanmasının hızlandırılması ve AİHM kararlarının uygulanması çağrısı da yapıldı

ÇİOLAS: “TÜRKİYE’YE BASKI YAPMALIYIZ”

Politis gazetesi ise, Rum Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Teodosis Çiolas, Türkiye’nin henüz Kıbrıs müzakerelerini destekleyici elle tutulur bir şey yapmadığını iddia ettiğini yazdı.

Habere göre Çiolas, dün katıldığı bir anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Buna karşın Kıbrıs sorununda bir fırsat fırsatla karşı karşıya bulunulduğunu ve yola devam edilmesi gerektiğini” ifade etti.