AB Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’a, Türkiye’nin Vize Serbestisi Yol Haritası’ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesiyle ilgili “boş vaatlerde bulunduğu” bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, bu konuda gönderdiği 2 Ağustos tarihli mektubu ifşa etti.

Gazete, Juncker’in mektubunda, Türkiye’den, tüm AB üyesi ülkeler karşısında, Yol Haritası’ndan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesinin ve bu hususta gereken tüm tedbirleri almasının talep edildiğini belirttiğini, ancak bu taleplerin “sözde kaldığını” iddia etti.

Bu mektubun ardından, 28 Eylül’de Komisyon tarafından AB-Türkiye Mülteci Anlaşması’na dair rapor yayınlandığını kaydeden gazete, raporda, Türkiye’nin yargıda işbirliğini öngören 44’üncü kriteri yerine getirdiğinden bahsedildiğini, ancak Türkiye’nin, “Kıbrıs Cumhuriyeti” ile herhangi bir işbirliği yapmadığının vurgulandığını yazdı.

Haberde, bu konunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i rahatsız ettiği ve konuyu, 20-21 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek zirve toplantısında gündeme getireceği belirtildi.